Wie is de mollah?

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2017-04-24 21:47:19Z | | ÿQ[lÿNXiÿJTeÿÌ;-DT

Dit is een oproep voor de anderhalf miljoen kijkers van Wie is de mol? Waarom kijken jullie niet met mij mee naar ‘Wie is de mollah?’ Dat is veel spannender en realistischer dan WIDM.

Wie is de mollah? wordt door meer dan tachtig miljoen mensen gespeeld en is overal ter wereld te volgen. Je mag meekijken in andermans huizen, op basisscholen, universiteiten en kantoren, bij winkeliers, ziekenhuizen, in het openbaar vervoer, in parken en bioscopen, bij politici thuis en zelfs bij oppositieleiders en activisten. Het is een serieus spel dat Iraniërs vandaag al officieel 40 jaar spelen. Het is veel ingewikkelder en gelaagder dan wat jullie gewend zijn bij WIDM, maar er staan dan ook gigantische bedragen op het spel. Soms is de inzet niet zomaar een potje geld, maar een deel van het land of een olieplatform. Soms draait het om kleine beloningen voor een mollah, maar soms ook om vrachtwagens vol baren goud.

De basis van beide spellen is hetzelfde: er zijn een paar mensen die iets willen bereiken of krijgen en er is een mol die dit streven saboteert. Een belangrijk verschil is dat er bij Wie is de mollah? meerdere  mollen in het spel zijn. Het is zelfs mogelijk dat de hele groep uitsluitend uit mollen bestaat: de kleine mol, de magere mol, de grote en dikke mol, en de kinderen of kleinkinderen van de mollen. Allemaal hebben ze een directe of indirecte band met de allermachtigste mollahs van het land.  Hoe sterker die band, hoe machtiger de mol. Het engste verschil met WIDM is dat bij Wie is de mollah? een echte executie zal plaatsvinden als je uit het spel stapt.
Ik bespeur dat jullie het spel nu al te ingewikkeld vinden. Wij Iraniërs hebben van kinds af aan geleerd hoe we het moeten spelen. We zaten op school met kleine mollen die toegang hadden tot deuren die voor anderen gesloten bleven. Wij leerden al jong dat vrienden en vriendinnen gemakkelijk in vijanden veranderen, want voor de verrader wacht een beloning. Naarmate dat wij ouder werden, werden de beloningen voor verraad groter en aantrekkelijker.
Als jullie met z’n anderhalf miljoen zitten te genieten van WIDM, kijk ik niet mee. Voor mij is het een kinderspel. Ik kijk liever naar Wie is de mollah? en ik nodig jullie uit om mee te kijken. Het is momenteel heel spannend. De laatste aflevering  ging over een Iraanse activiste die in al jaren in Amerika aan een ‘vrij Iran’ werkt. Veel Iraanse jongeren en vooral vrouwen geloven de activiste en doen mee aan haar spel . Vrouwen die op zoek zijn naar vrijheid en gelijkheid doen stiekem ‘vrijheid- opdrachten’ in Iraanse straten en sturen hun selfies, zonder hoofddoek, naar de activiste.
De activiste is een generatiegenoot. Zij groeide op in min of meer hetzelfde klimaat als ik.  Zij denkt heel goed te weten wat jongeren en vrouwen willen. Ze heeft zichzelf tot woordvoerder van de groep benoemd en gaat voor hen verhaal halen. Zo was ze laatst  op bezoek bij de minister van de Buitenlandse zaken van Amerika, Mike Pompeo. Ze vroeg hem om erkenning. De meeste Iraniërs willen een democratisch land en de Verenigde Staten moeten hieraan gehoor geven, vindt de activiste.
Hier sloeg zij de plank mis Het bezoek aan Pompeo deed afbreuk aan haar geloofwaardigheid. Voor wie ben jij eigelijk?, vragen Iraniërs zich nu af. Je gaat voor ons verhaal halen bij Pompeo, die voorstander is van de boycot tegen Iran? Die instemt met een visumstop voor Iraniërs? Die medeplichtig is aan de oorlogen in het Midden-Oosten? Moet Amerika ons helpen bij de veranderingen in ons eigen land? Hoe liep dat af in Irak en Afghanistan? Ze die nu beter af? Is dat wat je voor je land en landgenoten wenst?   
De activiste moet zich in de volgende aflevering van Wie is de mollah? bewijzen en met de correcte antwoorden komen op de vragen. Ze moet laten zien dat zij niet zélf de mol is. Tot die tijd moeten we op sociale media onze stem laten horen.
Het is echt heel spannend, mensen. Kom kijken en speel mee.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.
Mijn gekozen waardering € -

 

Firoozeh Farjadnia groeide op in Kermanshah, een plaats in het Koerdische deel van Iran. In 1995 vluchtte ze op 25-jarige leeftijd naar Nederland, waar ze een opleiding Bouwkunde volgde.
Firoozeh schrijft romans, korte verhalen en columns. In 2014 debuteerde ze met de roman Postvogel (uitgeverij Jurgen Maas). In mei 2017 verscheen haar tweede roman in het Farsi.
Ze werkt momenteel aan een korte verhalenbundel en aan haar derde roman.