Waarom Palmyra veel meer is dan een verwoeste archeologische trekpleister

We hoorden vorig jaar over de Syrische stad Palmyra. Deze stad, ook wel bekend als de stad van Duizend Zuilen, werd voor 80 procent vernietigd vanwege de oorlog in Syrië. Maar wat weten we over Palmyra? Wat betekent de archeologie en wie heeft deze stad geregeerd? Waar bevindt het zich?

Zenobia, een krachtige Syrische vrouw, was de koningin van Palmyra. Zij leidde met haar man Uzaina (Odaenathus) een opstand tegen het Romeinse Rijk en slaagde erin het grootste deel van het Syrische land vanuit Palmyra te beheersen. Palmyra ligt in het centrum van Syrië, dichtbij de stad Homs Na de dood van haar man leidde Zenobia de legers van het koninkrijk Palmyra tot een invasie van Egypte en Klein-Azië. Kort daarna versloeg de Romeinse keizer Aurelianus haar en haar familie. Ze werden meegenomen naar Rome, waar Zenobia in mysterieuze omstandigheden snel overleed.

Glorie, kracht en ambitie

De naam Zenobia komt oorspronkelijk van de Aramese naam Bat Zbai (de dochter van Zebi). In het Latijn was zij bekend als Julia Aurelia Zenobia en in het Grieks als Septima Zenobia. De Arabieren kennen de naam als Zainab. Zenobia beweerde dat ze een Ptolemeïsche afkomst had en dat ze verwant was aan Cleopatra. Ze heeft het jodendom tot op een bepaald niveau in haar leven omarmd, aangezien ze het eens was met de christelijke leringen van Paulus.

Zenobia is geboren in Palmyra en woonde in Alexandrië. Ze studeerde de geschiedenis van de Grieken en Romeinen en zij had dezelfde ethiek en ambities als Cleopatra. Zij was een vrouw die geobsedeerd was met glorie en kracht en zag in haar echtgenoot de kans om deze ambitie te vervullen. Zij was aanwezig op de vergaderingen van de raden en de zittingen van de Senaat, trok de troon voor haar zoon op, leidde de wederopbouw en de bouw in Palmyra. De meest indrukwekkende monumenten tot op heden in Palmyra danken hun constructie aan deze koningin die Palmyra regeerde. En zij verborg haar verlangen niet om ​​keizerin van Rome zelf te worden. Ze had zelfs een koninklijk voertuig dat vergelijkbaar was met het voertuig van de Tsaren, bezaaid met goud, zilver en edelstenen.

Koningin Zenobia spreekt haar soldaten toe (Giovanni Batista Tiepolo, Wikimedia Commons, PD-US)

Schoonheid van Cleopatra

Sommige gebouwen van haar rijk worden gevonden aan de Syrische kust en in Alexandrië en Baalbek en in de buurt van Damascus. Haar ambities leidden haar volk naar een uitgebreide renaissance en het op zetten van een militaire kracht, die een grote rol speelde in de verovering van het Oosten. Zenobia had veel aanzien en sprak veel talen, waaronder de Aramese taal, Grieks en Egyptisch. Ze stond dicht bij de filosofen en was heel geïnteresseerd in geschiedenis. Haar schoonheid was vergelijkbaar met de schoonheid van Cleopatra.

Toen de Romeinse keizer Aurelianus in zijn oorlog met Zenobia gewond raakte, zei hij: “Veel mensen spreken sarcastisch over een oorlog tegen een vrouw, maar ze weten niet hoe sterk en dapper deze vrouw is.”

Rol Syrische vrouwen

Dankzij Zenobia breidde Palmyra zich uit naar de rest van Syrië en tot de oevers van de Bosporus naar de Nijl. Het Oosterse Rijk noemde het koninkrijk van Palmyra als een van de meeste krachtige koninkrijken die een bedreiging vormen voor het Romeinse Rijk en het werd het belangrijkste en machtigste koninkrijk in het Oosten. De Romeinse Keizer Aurelianus werd uitgenodigd om te onderhandelen met koningin Zenobia om de grenzen van zijn rijk van haar legers te bevrijden.

Het verhaal van Zenobia benadrukt het belang van de rol van Syrische vrouwen in de oudheid en hun vermogen om actief deel te nemen op verschillende terreinen in de maatschappij. De mate van ontwikkeling en beschaving van de samenleving is gebaseerd op in hoeverre vrouwen rechten hebben, omdat vrouwen de helft van de maatschappij zijn en de hoofdzaak ervan zijn. In de huidige samenleving zijn vrouwen partners in het opbouwen van een beschaafde en gezonde samenleving.

Beeld: Zeledi CC-BY SA 3.0 (Wikimedia Commons)

Belal Islim is a Syrian refugee journalist in the Netherlands. He is 28 years old. Belal has BA in media / Faculty of Media - University of Damascus. He also has Master in Business adminstration / Syrian Virtual University.
Belas has worked as a journalist and website manager and lecturer at the Aleppo University \ Faculty of Education.