Tirannengotchi in Arabische landen

Tirannengotchi in Arabische landen ©Emma Ringelberg
Tirannengotchi in Arabische landen naar aanleiding van Kamergothi van Zondag met Lubach.

Na tweeëneenhalf jaar had ik het door: Nederland is een land waar mensen er plezier in hebben de spot met anderen te drijven. Het is een kunst en een cultuur, vooral als het om de politiek gaat. Nederlanders beoefenen die kunst om te tonen dat het nooit goed genoeg is, ze willen meer en beter, altijd.

In ‘Zondag met Lubach’ waren de verkiezingen voor de Tweede Kamer onlangs het belangrijkste thema. Het team van het satirische tv-programma ontwikkelde de Kamergotchi. De kijkers konden een app downloaden, waarin zeventien lijsttrekkers zaten. Je kon niet zelf je politicus kiezen; er kwam een ei uit en je moest maar afwachten wie je trok. De opdracht luidde: ‘Hou je lijsttrekker zo lang mogelijk in leven door hem eten, aandacht of kennis te geven.’ ‘Zoveel politieke invloed had je nog nooit’, stond er in de toelichting bij de app.

Ruim 750.000 mensen downloadden de Kamergotchi-app. Ze wilden verantwoordelijk zijn voor het leven, of de dood, van hun virtuele poppetjes: de politici. Poppetjes! Wow! Nauwelijks 32.000 poppetjes waren na twee weken nog in leven. Bijna iedereen had zijn lijsttrekker laten sterven.

Elders in de wereld hebben politici de status van goden. Mensen uit Arabische landen, bijvoorbeeld, moeten dankbaar zijn voor de wonderen die hun tirannen verrichten, ze moeten bidden voor hun ‘poppetjes’.

In ‘mijn’ Arabische landen is het recht om vrij te stemmen niet gegarandeerd, we hebben zelfs het recht niet om onze mening te geven over politieke kwesties of de prestaties van onze regimes. Dat was en is nog steeds gevaarlijk. Je hoeft alleen maar te kijken naar de manier waarop de Arabische regimes met de ‘Arabische Lente’ zijn omgegaan. Miljoenen demonstreerden voor democratie, het vervangen van de regimes en de meningsuitingsvrijheid. Het resultaat? Honderdduizenden mensen zijn gearresteerd of vermoord. Miljoenen moesten vluchten. Ze droomden van vrije verkiezingen en hoopten zo een democratische omwenteling te bewerkstelligen. Het mislukte en de prijs was hoog, te hoog.

Wanneer zullen wij in de Arabische landen een Tirannengotchi-app hebben, vroeg ik me af na het kijken naar ‘Zondag met Lubach’? Hoeveel levens moeten wij nog verliezen voordat we veilig met zo’n app mogen spelen? Wanneer kunnen wij, net als in Nederland, zonder angst grapjes maken over onze politici?

Illustratie: ©Emma Ringelding

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Majalla.nl, een online magazine waar schrijvers en journalisten met een vluchtverleden begeleid werden bij het publiceren van artikelen in het Nederlands.

Als gevluchte journalist probeer ik de kloof tussen werelden te overbruggen en mensen te verbinden. Dat doe ik via het zoeken naar en het schrijven van menselijke verhalen. In 2014 belandde ik in Nederland. Sindsdien ben ik bezig initiatieven te ontplooien om Nederlanders en vluchtelingen samen te brengen.