Een sjaal in de rechtbank

Vertaling: Badr Abalhaj

Dit verhaal maakt deel uit van de verhalenbundel ‘Awdat al-tafasil’ (De terugkeer van de details). In Syrië werd publicatie van de bundel niet toegestaan. 

Ik stond met mijn vriend op het vliegveld van dat verre land. Na lange jaren van afwezigheid was ik onderweg, terug naar Syrië. Jaren waarin mijn oppositie tegen het bewind was opgedroogd. Waarin ik de kleuren was vergeten van de rode boeken, die het vuur in mijn poriën aanwakkerden, op weg naar een rode revolutie. Ik was uit Syrië gevlucht in een periode waarin veel van mijn vrienden gevangen werden genomen. Ik vluchtte om mezelf te beschermen. Maar mijn vrienden zeiden: ‘Nee nee… Jij vlucht niet. Jij wil de rode revolutie aanwakkeren, op afstand.’

‘Wil je werkelijk waar terugkeren? Ik geloof het bijna niet!’ zei mijn vriend. Hij had mij die vraag tientallen keren gesteld. Iedere keer gaf ik antwoord, waarbij ik telkens een nieuwe rechtvaardiging toevoegde. Toch, hij stelde steeds opnieuw diezelfde vraag, alsof ik geen antwoord gegeven had en alsof hij mij niet had verstaan.

Taleb Ibrahim is journalist and radiomaker at RNW Media. He is a coordinator for all Syrian affairs on hunasotak.com website and for Syrian partners and stakeholders in the region. Taleb is also a manager 'Ma3akom satellite channel'. He wrote four books: "Refugee - From Arbel to Amsterdam" (novel), "Ray of sunshine" (stories), "Quistions" (stories) and ''Contaminate words'' (poetry).