Sarah Alzalab: ‘Mijn werk is een manier om verbinding te maken’

Sarah Alzalab (Jemen, 1992), die deelneemt aan de expositie van New Voices II, vindt schoonheid in de onopvallende momenten van het leven. Als fotograaf streeft ze ernaar emoties en verhalen vast te leggen met haar lens. Ze heeft haar persoonlijke ervaringen met het leven in een vreemd land weten te vertalen naar aangrijpende fotografische verhalen die het hart raken en de blik verruimen. Fotografie stelt haar in staat ‘zichzelf te uiten en op een dieper niveau contact te maken met anderen’.

Sarah’s passie voor fotografie begon met het vastleggen van kleine, alledaagse momenten met haar mobiele telefoon. Haar dochter Aleen diende in deze vroege artistieke verkenningen vaak als haar muze. In Jemen werkte ze als socialmediamanager en content creator voor een kleine boekenfirma.

Ze had niet gedacht dat ze voor haar foto’s ooit gebruik zou maken van een andere lens dan die van haar mobiel. Maar in Nederland kreeg Sarah in 2022 de kans om haar passie op een hoger niveau te tillen. Ze schafte een professionele camera aan en volgde een basiscursus fotografie aan de Universiteit Leiden.

Gedurende de afgelopen drie jaar in Nederland heeft Sarah haar talent verfijnd door haar nieuwe kennis toe te passen op diverse gebieden binnen de fotografie, van evenementen tot bruiloften, van familieportretten tot landschappen. Ze streeft ernaar met elke foto een emotie vast te leggen en een verhaal te vertellen.

Sarah beschouwt fotografie als ‘een krachtig medium dat momenten in de tijd bevriest en emoties overbrengt op een manier waarop dat met woorden niet lukt’. Het medium overstijgt taalbarrières en spreekt rechtstreeks tot het hart. Zo kan ze haar perspectief delen en tegelijkertijd emoties oproepen bij anderen.

Op de New Voices-expositie zal Sarah een reeks foto’s presenteren die het gevoel verkennen in een onbekend land te zijn verdwaald. ‘Ik heb dit werk gekozen omdat het diep persoonlijk is en resoneert met de ervaringen van vele anderen.’ De tentoongestelde beelden weerspiegelen haar eigen ervaringen en die van degenen om haar heen. Met haar foto’s beschrijft ze een universele beleving die voor velen herkenbaar is, en Sarah is overtuigd van het belang om via kunst licht te werpen op dit aspect van het leven.

Foto: Sarah Alzalab
Portretfoto bovenaan artikel: Gaid Abdo/Still walking productions

Waardeer dit artikel!

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.

Mijn gekozen waardering € -

Somer Al Abdallah (1984, Syrië). "Als freelance-journalist met een Syrische achtergrond kijk ik met een frisse blik naar de actualiteiten. Daar schrijf ik graag over, in opiniestukken, analyses of persoonlijke artikelen. Bijvoorbeeld voor de De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en NTR. Met mijn kennis van het Arabisch heb ik toegang tot meer nieuwsbronnen. Dat is mijn meerwaarde voor mediabedrijven, NGO’s, denktanks en communicatie-afdelingen."