RFG KinoClub 3 maart: Selling a Colonial War

Op 3 maart vertoont de RFG KinoClub de documentaire ‘Selling a Colonial War’. Na afloop is er een vraaggesprek met de maker.

In een tijd waarin de wereld worstelt met desinformatie en fake news reconstrueert Selling a Colonial War het frame rond een onwettige oorlog. Regisseur In-Soo Radstake onthult hoe de Nederlandse overheid decennialang het beeld van een gerechtvaardigde oorlog (1945-1949) in Indonesië in stand hield door middel van propaganda.

De indruk die veel Nederlanders hebben van ‘de politionele acties’, waarbij Nederlandse militairen met geweld de Indonesische onafhankelijkheid probeerden te voorkomen, klopt in veel opzichten niet. Selling a Colonial War laat zien hoe de regering en topdiplomaten via voorlichtingsdiensten, kranten, bioscoopjournalen en propagandafilms het narratief stuurden. Radstake stuit daarbij op de bedenkelijke rol van de Nederlandse media, die samen met de politiek de handelingen in Indonesië moesten ‘verkopen’ aan de Nederlandse burger. In Nederland ontstond het beeld van een romantisch conflict tussen de brengers van beschaving en de ‘dwarse inheemsen’.

Historici, politici en andere experts uit onder andere Indonesië, Australië, de Verenigde Staten en Nederland geven inzicht in deze complexe geschiedenis. Selling a Colonial War plaatst de oorlog en geschiedenis voor het eerst in de internationale politieke context van destijds en onderzoekt hoe de verschillende frames tot op de dag van vandaag doorwerken. Regisseur In-Soo Radstake in OneWorld: “Voor mij gaat deze film heel erg over media, over beeldvorming, over welke verhalen wij wel en niet de ruimte geven, en de machten en krachten die spelen.”

Selling a Colonial War is tijdens de laatste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) bekroond met de Beeld & Geluid IDFA Reframe Award 2023.

Selling a Colonial War, In-Soo Radstake, Nederland, 2024, 132 min., Engelse ondertiteling.

Nagesprek

Regisseur In-Soo Radstake is aanwezig bij de screening en gaat na afloop in gesprek over de film met documentairemaker Lidija Zelovic.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is voor gevluchte journalisten, relaties van RFG en andere geïnteresseerden.

Praktisch

De film, nabespreking en borrel zijn gratis bij te wonen.

Taal:
De film wordt gesproken in het Engels, Nederlands en Bahasa, met Engelse ondertiteling. Het nagesprek is in het Engels.

Locatie:
Tacheles, Haarlemmerdijk 137, Amsterdam

Tijden:
14:30 Inloop
15:00 Filmvertoning
17:00 Q&A
17:30 borrel

Reserveer je gratis ticket