Podcast met Arabische succesverhalen

‘Arab Europa Podcast’ kent al sinds de lancering van de eerste aflevering groot succes. De Jemenitische journalist Sufian Jubran neemt zowel de productie als de presentatie voor zijn rekening. Het project krijgt steun van diverse fotografen en mediaprofessionals in Nederland, en financiering van Jemenitische restaurants.

Toen de eerste aflevering van de ‘Arab Europa Podcast’ werd gelanceerd, wist de Jemenitische journalist Sufian Jubran (37) dat succes haalbaar was, aangezien hij maandenlang hard aan het idee had gewerkt en zijn uitgebreide ervaring in televisieproductie en -presentatie had benut. Ondanks zijn beperkte netwerk in Nederland overtroffen de cijfers zijn verwachtingen en lieten ze zien dat het publiek behoefte had aan wat hij te bieden had.

Met veel trots meldt Sufian direct aan het begin van zijn interview: “Op 31 mei publiceerden we de eerste aflevering, waarin ik de Irakees Adnaan Al-Taher interviewde, die al 30 jaar in Nederland woont en een van de eigenaren is van rijscholen hier. Binnen drie dagen werd de aflevering op YouTube, die meer dan een uur duurde, meer dan 5000 keer bekeken.” Hij voegt eraan toe: “Een van de clips van het interview op sociale media kreeg meer dan 150.000 weergaven op ons nieuwe TikTok-account van de podcast. De clips op alle sociale mediakanalen hebben tot nu toe, binnen zes dagen, in totaal een miljoen views bereikt.” Sufian gelooft dat de eerste aflevering het hoofddoel van zijn initiatief duidelijk maakte: het delen van positieve ervaringen tussen oudere Arabische vluchtelingen en deze overdragen aan nieuwe vluchtelingen die nog aan het begin van hun reis staan, zodat zij hiervan kunnen profiteren.

Het begin van het idee
Ongeveer anderhalve maand geleden en tijdens het scrollen door sociale media begon het idee van de podcast vorm te krijgen in Sufians gedachten. Hij heeft gemerkt dat zijn er vele succesverhalen van voormalige Arabische vluchtelingen in Nederland zijn waar mensen iets van kunnen leren. “Ik wilde dat nieuwe vluchtelingen inspiratie uit deze verhalen halen, tegelijkertijd waren ze ook een grote motivatie voor mijzelf”, zegt Sufian.

De Jemenitische journalist kwam in 2020 naar Nederland en vroeg politiek asiel aan nadat hij persoonlijk werd bedreigd vanwege zijn werk. Zijn huis werd in 2014 in Jemen gebombardeerd door de Houthi’s, en hij werd vaak ondervraagd en lastiggevallen bij controleposten vanwege zijn politieke praatprogramma’s. Uiteindelijk moest hij vluchten. Sufian vervolgt: “Nederland is een divers land en staat bekend als een land van vrijheden, dus voor mij was het de perfecte plek om opnieuw te beginnen.”

Aanvankelijk, na twee jaar in asielcentra, probeerde Sufian wanhopig om een baan in de journalistiek te vinden, maar dat lukte niet. Ondanks dat hij deelnam aan verschillende initiatieven, beperkte zijn rol zich meestal tot vertalen. Totdat hij besloot om het Arab Europa Podcast-initiatief te starten.

Teamwerk
Sufians ervaring stelde hem in staat een volledig concept voor de podcast te ontwikkelen, maar hij had de steun van andere collega’s nodig. “Ik begon door contact op te nemen met enkele fotografen en technici, en met Abdulalem Mareai, een bekende Jemenitische sociale media-activist in Nederland, bekend als Aliim. Hij hielp me enorm, door me te helpen om financiële ondersteuning van Jemenitische restaurants voor het project te verkrijgen.”

Om mensen te overtuigen om aan zijn project deel te nemen, moest Sufian soms reizen om hen persoonlijk te ontmoeten, aangezien hij in Limburg woont, terwijl de meesten in Amsterdam of Utrecht wonen. “Ik plande de afspraken op zaterdag en zondag, zodat ik met een kortingsdagkaart kon reizen.” De eerste aflevering kwam tot stand met hulp van enkele vrijwilligers en anderen die een zeer bescheiden vergoeding ontvingen, gefinancierd door Jemenitische restaurants in Nederland in ruil voor advertenties. Hij weet echter niet hoe lang deze voorwaardelijke steun zal duren. Daarom heeft Sufian liever een andere bron van ondersteuning.

Uitdagingen voor blijvend succes
Sufian gelooft dat het project extra hulp of financiering nodig heeft om door te gaan. “Ik probeerde contact op te nemen met verschillende organisaties of instanties om te helpen een locatie voor het opnemen van de podcast tegen een lage of gratis prijs te regelen. Dit zou een groot deel van de kosten besparen. Helaas heb ik tot nu toe geen succes gehad.”

Sufian is ervan overtuigd dat hij professioneel kan produceren, zowel wat betreft inhoud als eindresultaat, maar heeft ondersteuning nodig om door te kunnen gaan. Hij voegt eraan toe: “Arabieren, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa, vormen een grote gemeenschap en publiek. Ik denk dat ze behoefte hebben aan dit soort kwalitatieve inhoud die hun intellect en behoeften respecteert.” Sufian gelooft dat hij mensen kan inspireren en gevarieerde inhoud kan bieden die aan alle smaken voldoet. Dit door te kiezen voor gasten uit verschillende Europese landen en met diverse professionele achtergronden, en door te focussen op hun menselijke ervaringen en de uitdagingen die ze hebben overwonnen om hun dromen te bereiken. “Ik bied de inhoud niet alleen in het Arabisch aan. Soms moet de gast zich in een andere taal uitdrukken. Dat is uiteraard mogelijk, maar ik zal het uiteindelijk in het Arabisch vertalen, wat ook extra inspanning en steun vereist.”

Momenteel moet Sufian van de gemeente in een heel ander vakgebied dan de journalistiek werken. Dat doet hij overdag, en de rest van zijn tijd besteedt hij aan de voorbereiding en productie van afleveringen van zijn podcast en het leggen van contacten met toekomstige gasten uit verschillende Europese landen. Daarvoor heeft hij eigenlijk meer tijd en energie nodig, omdat de afleveringen van de ‘Arab Europa Podcast’ elke vrijdag worden gepubliceerd.

 

Foto: Abdulsalalm Aljaradi

Waardeer dit artikel!

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.

Mijn gekozen waardering € -

Journalist en radiomaker Besan Zarzar (1989, Syrië) werkte als freelancer in Syrië, Egypte en Frankrijk. Haar opdrachtgevers waren onder meer Al Jazeera, BBC Arabic, Al Aan TV en ARDD. In 2014 vluchtte ze naar Nederland, waar ze heeft gewerkt voor Haarlems Dagblad en NTR. Sinds januari 2024 is ze trainee onderzoeksjournalistiek bij RFG vanuit de Jong Talent-regeling van Fonds BJP.