Parisa Akbarzadeh Poladi (Iran, 1978) begon haar professionele carrière in Iran, waar ze voornamelijk werkte voor televisie en journalistieke uitingen, met een scherpe focus op de bevordering van vrouwen- en kinderrechten. Nu neemt ze als fotograaf deel aan de expositie van New Voices II.
Parisa gebruikt fotografie als een medium om sociale kwesties te belichten en meer bewustzijn te creëren. ‘Ik hou van verhalen vertellen en van het vastleggen van de essentie van een bepaald moment.’ In haar werk streeft ze ernaar haar visie op sociale vraagstukken te vergroten en deze te delen met een breder publiek. ‘Met mijn werk wil ik een stem geven aan degenen die misschien niet gehoord worden.’ Haar doel is dat elk beeld dat ze vastlegt anderen kan raken en verandering teweeg kan brengen. In Nederland bouwde Parisa voort op dit verlangen door de complexiteit van het vluchtelingenleven te verkennen, met de nadruk op de verhalen van sterke vrouwen.
Als freelancefotograaf en -illustrator heeft Parisa voor een breed scala aan opdrachtgevers gewerkt, waaronder het ministerie van Binnenlandse Zaken, de gemeenten Rotterdam, Schiedam en Ridderkerk, VluchtelingenWerk Nederland, Vrije Universiteit, Erasmus Universiteit, NTR, De Havenloods-krant, UNICEF, Sorbonne-universiteit en Hogeschool Rotterdam.
Parisa’s meeslepende collectie voor New Voices II belicht het doorzettingsvermogen en de creativiteit van vrouwen die een nieuwe weg inslaan na de overwinning van tegenslagen. Haar werk onderscheidt zich vooral door haar stijl; met behulp van diverse artistieke technieken, waaronder digitale manipulatie en handmatige toevoegingen, voegt ze diepte en nuance toe aan haar werk. Deze verrijkingen brengen de emoties en verhalen van de vrouwen nog meer tot leven, waardoor de beelden winnen aan diepgang en betekenis. ‘Het blijft de kunst om met een serie foto’s een compleet verhaal te vertellen en de juiste sfeer te schetsen.’
Parisa’s passie voor de kracht van fotografie als kunstvorm en haar pioniersgeest in het samenbrengen van verschillende disciplines leiden tot een krachtig narratief dat de toeschouwer niet onberoerd laat. ‘Ik geloof dat fotografie en beeldende kunst krachtiger zijn dan woorden en gesprekken.’ Haar werk is een eerbetoon aan de menselijke veerkracht en de ontembare geest van degenen die uitdagingen omarmen om een nieuw begin te maken.
Door het werk van Parisa krijgen we een unieke kijk op een wereld die rijk is aan verhalen en emoties. Haar kunst daagt ons uit om verder te kijken en nodigt uit tot een gesprek over wat het betekent om echt te zien en te begrijpen.
Foto: Parisa Akbarzadeh Poladi
Portretfoto bovenaan: Gaid Abdo/Still walking productions
Waardeer dit artikel!
Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.