Ouday Zaiter: ‘Ik wil beelden creëren die het bewustzijn over sociale kwesties vergroten’

Voor Ouday Zaiter (Libanon, 1991), die deelneemt aan de expositie van New Voices II, is fotografie een universele taal die iedereen kan begrijpen. Die overtuiging vormt de drijfkracht achter zijn werk, waarmee hij beelden wil creëren die het bewustzijn over sociale kwesties vergroten en diepere inzichten onthullen.

Ouday Zaiter  is een fotograaf met een diepgewortelde passie voor het vastleggen van de rijke schakeringen van het leven. Als zoon van een Libanese vader en een Perzische moeder groeide hij op in het dynamische Beiroet, een stad vol diversiteit en inspirerende landschappen die zijn creatieve geest voedden. Hier kwam zijn liefde voor fotografie en het vertellen van verhalen door beeld tot bloei. ‘Ik ben al sinds mijn jeugd geïnteresseerd in fotografie, geïnspireerd door mijn vader die altijd zijn camera bij zich had om landschappen en portretten vast te leggen.’

Ouday begon zijn fotografische carrière op achttienjarige leeftijd. Allereerst hield hij zich bezig met productfotografie, maar al snel verschoof zijn focus naar het documenteren van verhalen rondom vluchtelingen, een onderwerp dat hem nauw aan het hart ligt. Door zijn achtergrond heeft hij een unieke kijk op de samenleving, die de basis vormt voor zijn verhalende beeldtaal. ‘Ik vind het intrigerend hoe de cameralens scènes inkadert en momenten bevriest.’

Oudays verhuizing naar Nederland markeerde een nieuw hoofdstuk in zijn leven en werk. Hij bracht zijn ervaring en unieke kijk op de wereld met zich mee, en vond in zijn nieuwe thuisland een vruchtbare bodem voor zijn creativiteit en een omgeving waarin zijn ambities werden ondersteund.

Oudays werk is doordrenkt van empathie en een diep begrip voor persoonlijke ervaringen. Met zijn selectie op de New Voices-expositie vraagt Ouday aandacht voor de mentale gezondheidsproblemen van tieners. ‘Mijn streven is dat de boodschap alle kijkers bereikt.’ Als vader zet hij zich in om zijn kinderen te beschermen tegen externe factoren, in het bijzonder de grote invloed van sociale media in onze huidige samenleving. Met zijn fotografie streeft hij ernaar om deze vaak stille strijd in beeld te brengen en het bewustzijn rond dit belangrijke onderwerp te vergroten.

Ouday belichaamt de rol van een moderne verhalenverteller die met zijn fotografische werk universele thema’s aansnijdt. Zijn toewijding als fotograaf en als vader voedt het verlangen om via zijn lens maatschappelijke problemen aan te kaarten. Hij laat zich daarbij inspireren door iconische fotografen als Mary Ellen Mark, Libanese fotografen die de turbulente tijden van de burgeroorlog hebben vastgelegd, zoals Ramzi Haidar en Maher Attar, en zijn ervaringen in Libanon en Nederland. Hij schept beelden die ons uitdagen en verbinden en ons begrip van de wereld vergroten. ‘Vanwege die kracht heb ik fotografie gekozen als mijn favoriete artistieke uitingsvorm.’

 

Foto: Ouday Zaiter
Portretfoto bovenaan artikel: Gaid Abdo/Still walking productions

Waardeer dit artikel!

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.

Mijn gekozen waardering € -

Somer Al Abdallah (1984, Syrië). "Als freelance-journalist met een Syrische achtergrond kijk ik met een frisse blik naar de actualiteiten. Daar schrijf ik graag over, in opiniestukken, analyses of persoonlijke artikelen. Bijvoorbeeld voor de De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en NTR. Met mijn kennis van het Arabisch heb ik toegang tot meer nieuwsbronnen. Dat is mijn meerwaarde voor mediabedrijven, NGO’s, denktanks en communicatie-afdelingen."