Onderweg naar de vrijheid, gestrand in Belgrado

Journalist Mustafa Hadziibrahimovic vluchtte op vijftienjarige leeftijd vanuit Bosnië voor de Joegoslavische oorlog in de jaren ’90. Over zijn vlucht en zijn ervaringen schrijft hij momenteel het boek ‘De getuigenis van de witte vlinders’. Een deel van dit boek is nu te lezen op RFG Magazine. 

Ajdin vertrekt. Eindelijk. Het is negen november 1993. Een koude zonnige herfstdag. Hij heeft met Gojko bij de bushalte afgesproken. Samen met hem stapt hij bloednerveus in een volle bus richting Belgrado. Dat is de enige uitweg over verharde wegen uit zijn bezette geboortestad Brcko. Een andere mogelijkheid zou zijn om de Sava over te zwemmen naar Kroatië. Maar dat zou te gevaarlijk zijn, niet zozeer wegens zijn zwemkwaliteiten, maar vooral door de aanwezige sluipschutters en landmijnen.

Gojko is een man van middelbare leeftijd en bijbehorend postuur met een volle zwarte haardos, een snor en een vriendelijk maar gespannen gezicht, dat net als dat van Ajdin tekenen van zenuwen verraadt. Hij draagt een Servisch uniform dat hem status geeft en Ajdin een gevoel van veiligheid.

Mustafa Hadziibrahimovic is journalist en documentairemaker. In 1994 kwam hij op vijftienjarige leeftijd als Bosnische vluchteling naar Nederland. Na zijn studie Journalistiek werkte hij als redacteur en verslaggever voor verschillende omroepen en programma's o.a. Omroep West. Pauw & Witteman, Vara, Netwerk, NCRV en NTR. Als documentairemaker maakte hij een aantal korte en lange documentaires in binnen- en buitenland die op Nederlandse televisie uitgezonden zijn o.a. 'Terug naar Brcko', 'Land der Vermisten', 'Een Andere Wereld' en 'Gewond Goud'.