Nederland kan Burundi helpen, maar dan moet de regering wel meewerken

Pierre Nkurnziza op het World Economic Forum (beeld: Eric Miller CC BY-SA 2.0)

Katja Lasseur, speciaal gezant van Nederland voor de Afrikaanse Grote Meren regio (Rwanda, Burundi, Oeganda en Congo), heeft een bezoek van vijf dagen gebracht aan Burundi. Op 5 augustus 2017 had Burundi de eer deze gerenommeerde persoonlijkheid te ontvangen. In de loop van het bezoek kreeg Lasseur de gelegenheid ook het binnenland van Burundi te bezoeken, met als doel een duidelijk beeld te krijgen van de politieke situatie en veiligheid in het land.

Vertaling: Milou Dekkers

Gezien de politieke relatie die momenteel niet zo soepel loopt (zie kader onderaan) is het bezoek door Bujumbura (hoofdstad van Burundi, red.) waarschijnlijk ervaren als een opluchting. Aan de vooravond van dit bezoek overdacht meer dan een de mogelijkheid om de financiële sancties door Nederland op te heffen. Maar men heeft ook in het geheugen dat Nederland, net als de andere landen van de Europese Unie, meer dan duidelijk is geweest over de huidige situatie in Burundi. Er is geen sprake van directe steun aan de Burundese overheid, voordat deze akkoord gaat met een dialoog met de oppositie om een oplossing te vinden voor het huidige conflict.

Bujumbura gaf Katja Lasseur een hartelijk ontvangst. Zij heeft daarop de mogelijkheid gegrepen om het binnenland van Burundi te bezoeken. Een stap die zeer werd gewaardeerd werd door de Burundese autoriteiten, niet het minst door de Burundese ombudsman Edouard Nduwimana. Hij begeleidde de Speciaal Gezant in de provincie Makamba (Zuid Burundi). Een goede strategie van Bujumbura om Nederland, via Lasseur, te laten geloven dat de veiligheidssituatie overál in Burundi goed is.

Jean Marie Bukuru (1979) komt van origine uit Burundi, waar hij studeerde aan de faculteit van Afrikaanse talen en literatuur. Hij werkte als journalist voor kranten, nationale radio en tv en voor persbureaus, voor hij naar Nederland vluchtte. Nu werkt hij als onafhankelijk journalist, onder andere voor RFG Magazine.