Mohamad Khatab mag voor het eerst in zijn leven stemmen: ‘Ik vind dat iedereen zijn stem moet gebruiken’

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen gaat Mohamad Khatab (45) voor het eerst in zijn leven naar de stembus. ‘Ik kan eindelijk mijn stem laten horen in een democratie.’

Khatab is een Palestijnse vluchteling die is geboren en getogen in Syrië. Hij woont met zijn vrouw Dalia en zijn drie kinderen in Dokkum. Sinds 2015 is hij in Nederland en werkt hier als bouwkundig tekenaar en ingenieur bij het bedrijf Econstruct in Leeuwarden. Khatab stemt op de PvdA. ‘Het is de eerste keer in mijn leven dat ik mag stemmen. Als Palestijnen in Syrië hadden we geen paspoort en mochten we niet stemmen. En ook als dat wel had gemogen, had het niet veel zin gehad. Iedereen in Syrië weet dat de uitkomst van verkiezingen van tevoren al vaststaan.’
Democratie bestaat in Syrië volgens Khatab alleen op papier. In werkelijkheid mag de bevolking alleen stemmen op kandidaten die zijn goedgekeurd door de regering. Verkiezingen in Syrië betekenen niets voor de bevolking. Ze leveren niets op, de mensen geven er niks om en ze vertrouwen de uitslag niet.

Wantrouwen tegen verkiezingen en politici zit diep

Bij veel nieuwkomers in Nederland zit het wantrouwen tegen verkiezingen en politici diep. ‘Ze denken dat er nooit iets zal veranderen, dat het hier gaat zoals in hun land van herkomst’, denkt Khatab. ‘Maar ze weten niet hoe belangrijk hun stem is en hoe het ons leven als nieuwkomers in Nederland kan beïnvloeden. Want er zijn veel rechtse partijen die ons hier niet willen hebben. Ik vind dat iedereen zijn stem moet gebruiken omdat je stem hier echt telt.’
Khatab vertelt ook over de politieke zoektocht van nieuwkomers. Ze willen graag meer weten over de politieke partijen en de partijprogramma’s, maar dat is lastig voor ze omdat ze nog niet zo lang in Nederland wonen en de taal nog niet goed beheersen. Ook het contact met Nederlanders is beperkt. Ze vragen zich bijvoorbeeld af op hoeveel partijen ze mogen stemmen. Khatab: ‘Ik denk dat Vluchtelingenwerk Nederland hier iets aan zou kunnen doen. Ze kunnen iets organiseren om nieuwkomers voorlichting te geven over het belang van hun stemrecht en hoe het stemmen hier werkt.’

Vrijheid, gelijkheid, onderwijs en arbeid belangrijke thema’s

Desgevraagd zegt Foke Dijkstra, teamleider Vluchtelingenwerk Nederland van de regio Noord-Friesland, dat dit niet zo zeer op de weg ligt van Vluchtelingenwerk. ‘Vluchtelingenwerk begeleidt maar twee à drie jaar en in die periode zijn mensen daar nog niet mee bezig.’ Volgens haar zou dit iets kunnen zijn voor de politieke partijen.
Voor Khatab zijn vrijheid, gelijkheid, onderwijs en arbeid belangrijke thema’s. ‘Ik wil een goede toekomst voor mijn kinderen, ik hoop dat ze veilig en vrij kunnen leven. Ik ben mijn hele leven links geweest omdat ik Palestijn ben en lang stateloos ben geweest. In Syrië werkte ik als kalligraaf, en ik herinner me dat ik voor de verkiezingsaankondigingen een keer een gezegde moest kalligraferen dat zegt: “Gods wijsheid plaatste het hart links in je borstkas, en wij zijn links, en links is het hart.’ Dit gezegde raakt me en vind ik heel mooi.”‘
Khatab wilde op GroenLinks stemmen, maar omdat die partij niet vertegenwoordigd is in de raad van de gemeente Noardeast-Fryslân stemt hij nu op de PvdA. ‘Die partij laat zien hoe ze zich inzet voor onderwijs en arbeid, mensenrechten, veiligheid, waardigheid en diversiteit in de samenleving en dat vind ik heel belangrijk.’

Dit artikel verscheen eerder in de Leeuwarder Courant
Foto: Patrick Rasenberg (via Flickr)

Waardeer dit artikel!

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.

Mijn gekozen waardering € -

 

Diana Al Mouhamad (1997, Syrië) is student Journalistiek bij Hogeschool Windesheim in Zwolle. Eerder voltooide ze de opleiding Mediaredactiemedewerker bij ROC Friese Poort. Ze liep stages bij RFG en bij Leeuwarder Courant. De verhalen van Diana verschijnen bij RFG en bij verschillende regionale en landelijke media.