Maria Bodrug: ‘Ik ben geobsedeerd door licht’

Maria Bodrug (Moldavië, 1997) groeide op in een land dat is doordrenkt van culturele verhalen en tradities. Ze experimenteerde eerst met andere kunstvormen, van webdesign tot abstracte schilderkunst. Maar haar liefde voor de fotografie was altijd al groot: ‘Al lange tijd speelde ik met de gedachte om daar meer mee te doen.’

Op zoek naar haar eigen stijl en artistieke expressie belandde Maria in Nederland op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Daar ontwikkelde ze een kritische kijk op fotografie.
In haar werk legt Maria veel nadruk op de interactie van licht met de omgeving: ‘Ik ben geobsedeerd door licht. Er is iets met de manier waarop het zichzelf zichtbaar maakt via verschillende bronnen, op verschillende oppervlakken.’ Maria’s fascinatie voor licht en haar surrealistische benadering van fotografie weerspiegelen haar verlangen om de alledaagse wereld te transformeren.

Haar voorliefde voor het onconventionele komt ook tot uiting in haar thematische keuzes. In haar project voor New Voices behandelt Maria huiselijk geweld dat door vrouwen wordt ervaren. Maria’s keuze voor dit onderwerp komt voort uit haar eigen ervaringen; ze groeide op in een onveilige omgeving. Haar doel is om de kracht en trots van het individu te tonen, ongeacht wat iemand is overkomen.

Foto: Maria Bodrug
Portretfoto: Gaid Abdo/Still walking productions

Waardeer dit artikel!

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.

Mijn gekozen waardering € -

Somer Al Abdallah (1984, Syrië). "Als freelance-journalist met een Syrische achtergrond kijk ik met een frisse blik naar de actualiteiten. Daar schrijf ik graag over, in opiniestukken, analyses of persoonlijke artikelen. Bijvoorbeeld voor de De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en NTR. Met mijn kennis van het Arabisch heb ik toegang tot meer nieuwsbronnen. Dat is mijn meerwaarde voor mediabedrijven, NGO’s, denktanks en communicatie-afdelingen."