Lugen Khzam: ‘Voor mij is fotograferen een manier om mijn ervaringen te delen zonder woorden’

Fotograferen is voor Lugen Khzam, deelnemer aan New Voices II, een manier om haar ervaringen en emoties te delen zonder woorden. Haar foto’s, hoewel levendig en kleurrijk, omvatten vaak een element van introspectie en het verlangen naar verandering.

Lugen Khzam (Syrië, 1996) studeerde media en journalistiek, maar kwam na haar afstuderen in 2018 aanvankelijk te werken in een geheel andere omgeving; op het kantoor van een bank. Gaandeweg ontdekte ze haar passie voor fotografie als hobby. Ook ontdekte ze dat ‘mensen mijn foto’s leuk vonden en me aanmoedigden om door te gaan’. De hobby groeide al snel uit tot een middel om haar eigen kijk op de wereld vast te leggen.

Ze begon met het vastleggen van foto’s met haar mobiele telefoon, waarbij ze werd aangetrokken door de architectuur en unieke esthetiek van haar stad, Damascus. Haar foto’s onthulden bovendien de tragedie van een stad die ooit bekendstond om de geur van jasmijn, maar door de oorlog grijs en gehavend was. Lugens natuurlijke vermogen om unieke momenten vast te leggen werd al snel duidelijk. Ze bevestigt: ‘Ik heb mijn liefde voor fotografie ontdekt en ingezien dat ik een oog heb om schoonheid vast te leggen en over te brengen op anderen.’

In 2022 kwam Lugen naar Nederland en ging ze verder met het delen van haar ervaringen door middel van haar lens. In 2023 kreeg ze via een non-profitorganisatie haar eerste echte camera, waardoor haar mogelijkheden en creativiteit werden vergroot.

Momenteel verblijft ze op een schip dat dienstdoet als AZC, een omgeving die de basis vormt van haar fotografische werk. Terwijl ze zich aanpast aan haar nieuwe leven, zoekt ze in haar omgeving naar stabiliteit en verbinding. Door middel van haar werk probeert ze de complexiteit van menselijke emoties vast te leggen en anderen te inspireren tot reflectie.

Lugens werk op de New Voices-expositie toont helder dit streven naar zelfexpressie en verbinding. Haar project, gebaseerd op het contrast tussen haar leven op het water en de wereld om haar heen, vertelt een verhaal van wachten, aanpassing en het verlangen naar stabiliteit. ‘Ik verlang naar de overgang van het leven op het water naar het leven op het vasteland.’ Met haar kleurrijke maar ingetogen beelden wil ze haar ervaringen delen en het bewustzijn vergroten over de moeilijkheden waarmee vluchtelingen worden geconfronteerd. ‘Ik wilde deze foto’s delen omdat ze de realiteit van mijn leven en de innerlijke last die ik draag weerspiegelen.’

Lugen is gedreven om in een wereld die vaak wordt verdeeld door taal en cultuur middels beelden haar perspectief te delen. Haar deelname aan New Voices markeert het begin van een nieuwe fase in haar fotografische carrière, waarbij ze anderen hoopt te inspireren en verbindingen hoopt te leggen in een tijd die voor haar wordt gekenmerkt door verwachting en verandering.

Portretfoto bovenaan: Gaid Abdo/Still walking productions
Foto: Lugen Khzam

Waardeer dit artikel!

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.

Mijn gekozen waardering € -

 

Somer Al Abdallah (1984, Syrië). "Als freelance-journalist met een Syrische achtergrond kijk ik met een frisse blik naar de actualiteiten. Daar schrijf ik graag over, in opiniestukken, analyses of persoonlijke artikelen. Bijvoorbeeld voor de De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en NTR. Met mijn kennis van het Arabisch heb ik toegang tot meer nieuwsbronnen. Dat is mijn meerwaarde voor mediabedrijven, NGO’s, denktanks en communicatie-afdelingen."