Krantenbezorger op slippers (… of een Eritrëer op weg naar integratie)

Goed stuk? Doneer via Katalysis!

Vijf dagen hielp Goran Trkulja een jonge Eritrese vluchteling kranten te bezorgen. Anderhalf jaar later volgt de jongen een opleiding aan het ROC en werkt bij een restaurant. Het verhaal van een succesvolle integratie.   

Het beeld van de eerste ontmoeting met mijn mentor jongen Abide* uit Eritrea zal ik nooit vergeten. Hij stond daar op het station in ‘s Hertogenbosch naast een grote reiskoffer en een paar AH-tassen, samen met zijn landgenoot. Als ik naast hem sta, geeft Abide me zijn telefoon om met zijn voogd te praten. De vrouw aan de andere kant van de lijn wil weten of de jongens veilig en goed zijn aangekomen en of er iemand is die op hun wacht.

Alles is goed, zeg ik.

Goran Trkulja is geboren in 1959 in een klein dorpje in Vojvodina, een provincie in voormalig Joegoslavië. Als eenjarige keerde hij met zijn ouders terug naar Bosnië waar zijn ouders vandaan kwamen. In Banja Luka heeft hij zijn jeugd doorgebracht en was begonnen met zijn studie die hij eindigde in Novi Sad, Servië. Goran werkte als freelance journalist voor o.a. de weekblad Vreme (Belgrado) en Radio Sarajevo en hij was verslaggever, commentator en adjunct-hoofdredacteur van de dagblad Glas (Banja Luka). In 1992 vluchtte hij naar Nederland. In Nederland werkte Goran als freelance journalist en radio programmamaker. Hij schreef voor o.a. De Volkskrant, Trouw, Brabants Dagblad en Drentse Courant en maakte hij radioprogramma’s voor Humanistische Omroep Stichting, VPRO en de EO. Goran was verslaggever vanuit het in Den Haag gevestigde Internationale Tribunaal voor voormalig Joegoslavië.