Integratie

Column van Akberet Mehari

Ik zat vanmiddag met mijn collega’s in een kring. Ons gesprek ging over een Engelstalig artikel over integratie. Mij werd meerdere keren gevraagd of ik ben geïntegreerd. Ik had daar eigenlijk nooit over nagedacht, maar ik voel me wel Nederlands. Toen de vraag opnieuw werd gesteld, antwoordde ik dat de bedoeling van integratie voor mij onduidelijk is. Wanneer ben ik volledig geïntegreerd? Ineens kwamen er zoveel vragen in mijn hoofd. Het voelde alsof ik was verdreven van twee culturen; die van mijn land van herkomst en de westerse. Ik probeerde mijn gevoelens over integratie te delen met mijn collega’s.

Nadat we klaar waren met onze vergadering, vertrok ik naar het station. Het was een warme dag geweest en bijna alle mensen waren half naakt. Toen ik in de train zat, begon het plotseling hard te regen en koud te worden. Iedereen om mij heen draagt ineens een jas en een sjaal. Ik vroeg me af hoe die mensen wisten dat het koud ging worden. Ik begreep meteen dat ik nog niet geïntegreerd ben.

Illustratie: Saskia Mendez

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.

Mijn gekozen waardering € -

Akberet Mehari Okbu woont in Wijchen en werkt als Intercultureel Mediator bij NIDOS en YOIN Entrea Lindenhout. Akberet: 'Ik ben geboren en getogen op het platteland van Eritrea. Mijn ouders zijn boeren. 

In februari 2015 ben ik naar Nederland gekomen. Mijn woonplaats Wijchen is veel groter dan het dorp (Zager) waar ik ben geboren en getogen, dus toen ik net in Nederland kwam, was Wijchen voor mij een heel grote stad. Er waren dagen dat ik verdwaalde als ik vanuit het centrum naar mijn appartement terugkeerde. Dankzij al mijn ervaringen heb ik nu het gevoel dat Nederland klein is als mijn drop in Eritrea. De nare dingen die ik op jonge leeftijd meemaakte, kon ik alleen maar verwerken door iedere dag mijn gevoelens op papier te zetten.'