Het nieuwe jaar is al een paar weken uit de startblokken. Voor RFG Magazine was het een vliegende start, want we konden meteen een fusie aankondigen met collega-organisatie Majalla. Met vereende krachten werken we aan mooie plannen waarover we binnenkort meer kunnen vertellen. Omdat het ook belangrijk is om successen te vieren willen we toch nog even terugkijken op het afgelopen jaar.
In 2021 gingen we door op de weg hebben die we in het voorgaande jaar waren ingeslagen. Dat betekende meer nadruk op journalistiek (interviews, reportages, onderzoek) en iets minder opinie en columns. Onze journalisten publiceerden in totaal 31 verhalen. Daarvan werden meerdere producties eerst of exclusief gepubliceerd bij andere media, waaronder Vrij Nederland, Trouw, Volkskrant, Algemeen Dagblad, Nederlands Dagblad, MO* en Leeuwarder Courant. Daar zijn we blij mee, want we willen graag een zo groot mogelijk publiek bereiken met onze verhalen.
Er waren sterk persoonlijke verhalen, zoals een essay van Firoozeh Farjadnia in Nederlands Dagblad over rouwverwerking, of een indringend verhaal van Ghazaal Yousefi over quarantaine in het AZC. Daarnaast actuele reportages over het stemgedrag van nieuwkomers bij de gemeenteraadsverkiezingen (Somer al Abdallah in Vrij Nederland), de ontwrichtende impact van bermbommen in Jemen (Fares Alhemyari) en de gevolgen van lockdowns voor nieuwkomers in Friesland (Diana Al Mouhamad in de Leeuwarder Courant). Een workshop interviewen leidde tot een serie interviews waarin RFG journalisten vertellen over hun drijfveren: Ivana Kalaš , Firoozeh Farjadnia en Ghazaal Yousefi.
Verder plaatsten we veel achtergrondartikelen en analyses over de politiek, cultuur en samenleving in de landen van herkomst. Er werd onder meer geschreven over waterschaarste in Iran ( Yahgoub Saeid bij het Vlaamse MO*), de situatie aan de grens van Belarus (Bahman Azarmidkht op RFG), en prostitutie in (opnieuw) Iran (Omid Safari in Algemeen Dagblad). Een bijzondere productie was het foto-essay dat Handan Tufan maakte voor literair weblog De Onzichtbare Notulen over dierbare objecten van vluchtelingen. Ook maakte Handan voor Stichting Röportaj, een Nederlandse organisatie die zich inzet voor persvrijheid in Turkije, een korte documentaire over journalisten in ballingschap.
Movers & shakers
Bij RFG Magazine begeleiden Nederlandse journalisten in de rol van ‘buddy’ collega’s met een vluchtelingenachtergrond bij het maken van journalistieke verhalen. Maar we doen meer dan dat; we organiseren bijeenkomsten en workshops en bemiddelen bij stages en opdrachten. Door de coronamaatregelen konden stages op redacties het afgelopen jaar helaas niet doorgaan. Wel hadden we een eigen stagiair in de persoon van de onvolprezen Diana Al Mouhamad (student Mediaredactiemedewerker/ Journalistiek bij ROC Friese Poort), inmiddels als vrijwilliger verbonden aan RFG.
Nieuwkomers hebben het niet makkelijk op de arbeidsmarkt. Dat geldt dubbel en dwars in de mediasector, waar (vaste) contracten een schaars goed zijn en in veel gevallen een bovengemiddelde Nederlandse taalbeheersing wordt verwacht. Gelukkig zijn de journalisten uit ons netwerk volhardend. Zelfs in coronajaar 2021 timmerden een aantal van hen hard aan de weg:
Halima Barre, die eerder samen met Manja Ressler een serie onderzoeksverhalen publiceerde bij Groene Amsterdammer, begint per 1 januari 2022 als Investigative Reporting Fellow bij het internationale journalistieke onderzoekscollectief Lighthouse Reports. Naast haar fellowship blijft ze betrokken bij RFG Magazine.
Somer Al-Abdallah, vanaf het begin betrokken bij RFG Magazine, kreeg na een aantal kortlopende contracten, per 1/1/2022 een vaste deeltijd-aanstelling bij de NTR. Daarnaast ontving Somer samen met Rinske Bijl een beurs van het Amerikaanse Groundtruth Project voor een onderzoek naar scheidingen onder Syrische nieuwkomers in Europa. Het resulteerde in een lang onderzoeksverhaal, waarvan een sterk ingekorte versie verscheen bij Trouw.
Besan Zarzar werd geselecteerd voor de Podcast Academy, een eenjarig opleidingstraject voor beginnende podcastmakers van de NPO, wat resulteerde in een korte podcast voor RadioDoc.
Chris Opoka p’Arop werd geselecteerd voor een trainingsprogramma voor gevluchte mensenrechtenactivisten van het Amerikaanse Center for Victims of Torture.
Als we over een jaar terugkijken op 2022 kunnen we hopelijk weer nieuwe successen vieren. Ons team en onze journalisten blijven zich inzetten voor meer inclusiviteit van de Nederlandse media. Wil je ons daarbij steunen? Dat kan. Je kunt je waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.
De portretfoto’s van Somer en Chris zijn van Aziz Kawak. De foto’s van Halima en Besan van Negin Zendegani. De illustratie boven het stuk is van Hani Abbas.