Hoe Hezbollah de vijand werd van het Syrische volk

Hezbollah fighters hold their party flags and stand next to a portrait which shows their slain top commander Imad Mughniyeh, as they attend a rally to commemorate Mughniyeh and two other leaders, Abbas Musawi and Ragheb Harb, in the Shiite suburb of Beirut, Lebanon, Friday Feb. 22, 2008. Hezbollah leader Hassan Nasrallah vowed Friday to retaliate for the slaying of Mughniyeh and warned that by assassinating him Israel was planning to start a new war, which he said would lead to its defeat. Mughniyeh was killed in Damascus, Syria on February 12 by a car bomb. Israel has denied involvement in the assassination of Mughniyeh, one of America's most wanted suspected of attacks against American and Western targets in the 1980s. (AP Photo/Hussein Malla)

Na de dood van Qassem Soleimani op 3 januari, hield Hezbollah-leider Hassan Nasrallah een toespraak om hem te eren. De enige juiste informatie die hij gaf was dat de generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde was vermoord door de Amerikanen. De rest van zijn toespraak bleek  – zoals altijd – een opeenstapeling van leugens. Nasrallah verweet de VS dat ze naar Irak kwamen onder het mom van het verdrijven van IS terwijl het hen alleen om olie was te doen. Amerikanen zaten voor hun eigen belang in Irak, zei hij. Maar waarom vestigde Hezbollah zich in Syrië? Om IS te bestrijden en ons volk te helpen, zoals de terreurorganisatie beweert?

Toen de revolutie in Syrië in 2011 begon, zag ik overal in Damascus de troepen en de inlichtingendiensten van Assad op zoek naar burgers die betrokken waren bij de opstanden. Ik woonde destijds met mijn gezin tegenover een park waar steeds vaker groepen mannen zich verzamelden die ik nooit eerder zag. Ik hoorde ze spreken met een Libanees dialect. De meesten waren kaalgeschoren en hadden lange baarden. Ze droegen geen militaire kleding, maar ze waren wel bewapend. Sommige mannen liepen met een geweer om hun schouders, anderen droegen opzichtig pistolen. Steeds vaker zag ik groepen Libanese mannen door Damascus lopen. Niemand durfde hen aan te kijken, omdat ze intimiderend en beangstigend waren. Ze terroriseerden onze straten. 

Al snel was het duidelijk dat het om leden van Hezbollah ging die naar Syrië waren gekomen om Assad te helpen met de onderdrukking van de revolutie. Ik was stomverbaasd. Assad had voldoende officiële en onofficiële aanhangers, hij had deze buitenlandse hulp helemaal niet nodig. Ik vroeg me af wat Hezbollah in Syrië kwam doen. Hezbollah wordt financieel en militair ondersteund door Iran en werkt voor het Iraanse regime. We konden ons niet voorstellen dat Iran grootse plannen had in Syrië, zoals in Irak, Jemen en Libanon.

 Nog voordat we van IS hadden gehoord, begonnen de aanhangers van Hezbollah-leider Nasrallah samen met de troepen van Assad burgers die tegen het regime waren te vervolgen. Complete families werden door Hezbollah op afschuwelijke wijze vermoord. We hoorden over mensen die levend begravend werden. Pas eind 2013 gaf Nasrallah officieel toe dat Hezbollah zich in Syrië had gevestigd om tegen IS te vechten. Maar toen zijn terreurbeweging zich in 2011 met ons land kwam bemoeien, was IS nog niet in Syrië actief. Onze revolutie begon vreedzaam met vele duizenden mensen die het aftreden van Assad eisten om zo een einde te maken aan jaren van corruptie en dictatuur.    

Syriërs beschouwden Nasrallah vroeger als een held die Libanon beschermde, maar tijdens onze revolutie ontdekten we dat hij een serieuze vijand was.  Hezbollah en IS hebben overeenkomstige ideologieën. Hezbollah betekent in het Arabisch ‘partij van God’ en is een extreem islamitische organisatie. Ook de leiders zijn uit hetzelfde hout gesneden, alleen is Abu Bakr al-Baghdadi van IS vermoord en de leider van Hezbollah nog springlevend. Beide bewegingen plegen soortgelijke terreurdaden. Hezbollah heeft in Syrië alleen veel meer slachtoffers gemaakt dan IS. Enkele cijfers: uit onderzoek van Multimedia Khaleej Times blijkt dat Hezbollah in april 2012 tweehonderd burgers – waaronder twintig vrouwen en 21 kinderen- executeerden. De vrouwen werden eerst verkracht. In 2013 vermoorde Hezbollah nabij Homs, Aleppo en Damascus  ongeveer 750 burgers waaronder een groot aantal vrouwen en kinderen. Ook is de Libanese beweging verantwoordelijk voor de honderdduizenden burgers die gevlucht zijn vanwege het geweld. Maar tijdens de oorlog werd er nauwelijks gerept over de terreurdaden van Hezbollah in Syrië. De wereld staarde zich blind op het verslaan van IS en daarvoor was alles geoorloofd. Ondertussen gebruikten Assad en Nasrallah op grote schaal dodelijk geweld om het Syrische volk eronder te houden. 

 Na jaren samen te hebben gevochten met het Assad-regime is het onwaarschijnlijk dat Hezbollah uit Syrië zal vertrekken. De aanwezigheid van Hezbollah is bedoeld om de droom van Iran waar te maken. Nasrallah speelt de rol van Khamenei in Libanon en Syrië. De enige manier waarop hij deze rol kan handhaven is door te moorden. De internationale coalitie heeft een groot deel van IS verslagen, maar het gevaar is zeker niet geweken. De kwaadaardigste terreurorganisatie is er nog en dat is zonder twijfel Hezbollah.

Foto: Flickr

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.
Mijn gekozen waardering € -

 

Abdul Kader Monlla (1965) groeide op in Syrië en is een journalist, acteur en theatermaker. Abdul werkte als journalist bij verschillende Arabische dagbladen en tijdschriften en als programmamaker bij de Syrische nationale televisie. In 2012 vluchtte hij naar Egypte en schreef van daaruit wekelijkse politieke columns voor online media. Sinds 2015 woont Abdul in Nederland.