“Het gaat niet alleen over wie je bent, maar ook over wie je kent!”

Refugee Start Force ASN Bank Wereldprijs
“Het gaat niet alleen over wie je bent, maar ook over wie je kent!”

Tot een paar maanden geleden had ik nooit gedacht dat ik op het podium van ASN Bank Wereldprijs 2016 zou staan met het team van Refugee Start Force om het winnen van onze prestigieuze prijs te vieren. Op dat moment kon ik me ook niet voorstellen dat ik spontaan de RSF toespraak voor het publiek zou houden. Mijn woorden namens alle vluchtelingen die hier in Nederland wonen (zullen) zijn: “Wij ‘vluchtelingen’ willen graag iets teruggeven aan Nederland. Het winnen van de prijs is een kans voor ons om hier in Nederland iets te doen. Dank jullie wel”. Inderdaad! Het gaat toch over twee woorden: kansen en teruggeven.

Maar hoe begon mijn verhaal dat leidde tot dit uitstekende initiatief dat ik een ambassadeur van het RSF zou worden? Eenvoudig! Met een kleine post op de Facebook-pagina “Refugee Start Force – Central (Amsterdam)” waarin ik een beschrijving van mijn werkervaringen en ambities gaf en hulp van Nederlandse vakgenoten zocht. Ik durf te zeggen dat deze post een buitengewoon en enorm effect op mijn carrière en ambities heeft gehad in dit land.

Refugee Start Force
Refugee Start Force is a community of refugees, locals, organizations & companies. ©Refugee Start Force

Op 8 april 2016 volgde ik het advies van mijn klasgenoot en vriend Ayman om lid te worden van de Facebook pagina van Refugee Start Force – Central (Amsterdam). Hij vertelde mij dat dit initiatief probeert om een netwerk en connectie op te bouwen tussen Nederlanders en vluchtelingen die hetzelfde vak hebben of in dezelfde provincie wonen. Volgens Ayaman zou ik een beschrijving van mijn werkervaringen en studie moeten posten op de pagina, zodat ik contact zou kunnen maken met Nederlandse journalisten en Nederlanders die in Hoorn en het gebied eromheen wonen. En dat heb ik gedaan.

Onmiddellijk ontving ik een gratis contract bij Van Ede & Partners. Sindsdien krijg ik van dit bedrijf training, begeleiding en hulp in het opbouwen van een professioneel netwerk. Ook kreeg ik hulp van een genereuze mevrouw van VluchtelingenWerk Nederland “VWN” die mij vroeg om mijn CV te sturen naar Fanack.com. Volgens haar zou ik daar misschien een kans kunnen krijgen. Dankzij deze post loop ik nu stage bij Fanack als redacteur Arabisch. En wie weet het? Misschien ga ik bij hen een contract tekenen in de komende maanden.

Wat betreft het opbouwen van een netwerk met Nederlanders stuurde een andere lieve journalist mij een bericht via Facebook om elkaar te ontmoeten. Wij spraken af in het Ridderikhof café in Hoorn. Die afspraak heeft me een uitstekende gelegenheid gegeven om vriend van haar te worden en ook lid van de kernredactie van Majalla te zijn.

Stap voor stap intensiveerde mijn contact met Joost van der Hel, de oprichter van Refugee Start Force. Hij heeft mij geholpen om de aandacht van de Nederlandse media te trekken voor de opening van de karateschool van mijn vrouw in Hoorn. Binnen 2 maanden kreeg de karateschool 4 berichten in de media. Bovendien ben ik geselecteerd als media-ambassadeur voor de RSF. Daar ben ik zeker trots. Waarom? Omdat ik mijn leven en werkervaringen gebruik om vluchtelingen te helpen. Twee werelden verbinden. Een kloof overbruggen.

Ik zou echt zeggen dat de belangrijkste les die ik van Refugee Start Force geleerd heb de volgende is: “Het gaat niet alleen over wat je weet, maar ook over wie je kent!”

Refugee Start Force groep
Refugee Start Force helpt vluchtelingen oriënteren op werk en helpt bij het opbouwen van een netwerk.

Fotografie: © Refugee Start Force

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Majalla.nl, een online magazine waar schrijvers en journalisten met een vluchtverleden begeleid werden bij het publiceren van artikelen in het Nederlands.

Als gevluchte journalist probeer ik de kloof tussen werelden te overbruggen en mensen te verbinden. Dat doe ik via het zoeken naar en het schrijven van menselijke verhalen. In 2014 belandde ik in Nederland. Sindsdien ben ik bezig initiatieven te ontplooien om Nederlanders en vluchtelingen samen te brengen.