Geboren uit tegenslag: het succes van Daffee dadelkoffie

Rahaf Allymoni is een ondernemer die haar gezondheidsprobleem heeft omgezet in een succesvolle zakelijke onderneming. Toen ze naar Nederland vluchtte, kreeg Rahaf het idee voor een unieke koffie gemaakt van dadelpitten. Samen met haar man Tamim creëerde ze Daffee – een warm en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele koffie.

Rahaf Allymoni (1993) had het zakelijke idee voor een nieuw soort koffie al bedacht voordat ze naar Nederland vluchtte. vanwege haar maagklachten kan ze bepaalde eiwitten niet consumeren. Haar dokter raadde dadels aan, omdat die de benodigde eiwitten en vitamines leveren die haar lichaam nodig heeft. In 2013 begon Rahaf dadels in haar dagelijkse dieet op te nemen en bewaarde ze de pitten. Hier begon haar reis als ondernemer.

Tijdens het hoogtepunt van de oorlog in Syrië voerde Rahaf thuisexperimenten uit om koffie te zetten met behulp van de dadelpitten. Gezien de heersende omstandigheden waarin het veiligstellen van basisbehoeften een prioriteit was voor iedereen, was er beperkte mogelijkheid om een bedrijf te ontwikkelen. Rahaf studeerde bedrijfskunde in Damascus, maar kon zelden colleges volgen vanwege de oorlog.

Ze kwam in Nederland terecht na een jarenlange online liefdesaffaire. Haar eerste fysieke ontmoeting met Tamim Kbarh, met wie ze uiteindelijk trouwde, vond plaats in het vluchtelingenkamp Ter Apel.

Incubator

Drie jaar geleden begonnen het echtpaar aan hun avontuur om koffie van dadelpitten te maken. Tamim stuitte op een advertentie op Facebook van Forward·Inc, een bedrijfsincubator die is gericht op nieuwkomers in Nederland. De coaches van de organisatie gaven begeleiding bij het navigeren door het zakelijke landschap van het land en brachten ondernemers in contact met trainers en investeerders. Rahaf en Tamim presenteerden hun idee en Forward·Inc besloot hun project te ondersteunen. Ze werden voorgesteld aan een investeerder die ervoor koos om in hun onderneming te investeren.

Het echtpaar ontving 8.000 euro van de investeerder. Maar ze waren verrast toen een website-ontwerper 2.000 euro vroeg om een website voor Daffee te maken. Daarom besloten ze de website zelf te ontwikkelen. Tamim besteedde twee maanden aan het leren van webdesign. Ze stelden ook een kapitaalplan op en reserveerden geld om zakken, dadelpitten en basisapparatuur aan te schaffen. Rahaf benadrukt het belang van eerdere ervaring en zegt: “Toen Tamim in Turkije woonde, had hij zijn eigen bedrijf en verwierf waardevolle kennis bij het opzetten van commerciële projecten.”

Buiten de gebaande paden

In eerste instantie noemden Rahaf en Tamim hun koffie Rahaf en Tamim RT, en ontwierpen ze zelfs hun eigen logo. Maar de coaches van de incubator suggereerden dat ze buiten de gebaande paden moesten denken en hun persoonlijke namen niet moesten gebruiken. Ze haalden het voorbeeld aan van de oprichter van Coca-Cola, die koos voor een gedenkwaardige naam die bij consumenten bleef hangen. Het echtpaar bedacht toen ‘Daffee’, afgeleid van het Arabische woord voor ‘warm’. De keuze van de naam was succesvol, vooral gezien de gelijkenis met ‘koffie’. Het is echter belangrijk op te merken dat Daffee geen koffie is, maar een alternatieve drank. Het echtpaar besloot dat Daffee een samentrekking was van ‘dadel’ en ‘koffie’.

De oorspronkelijke smaak van Daffee bij de eerste test was aanzienlijk anders dan nu, vertelt Rahaf: “We streven er voortdurend naar om de smaak te verbeteren. We moeten er volledig tevreden over zijn en er op elk moment van kunnen genieten.”

Tamim, met zijn achtergrond in handel, houdt zich bezig met de productvoorbereiding en klantcommunicatie, terwijl Rahaf toezicht houdt op de marketinginspanningen. Rahaf gelooft dat haar geslacht en rol als moeder een voordeel bieden in de media-aandacht. De complementaire vaardigheden van het echtpaar zijn essentieel voor hun persoonlijke en professionele leven, aangezien het project niet zou slagen met slechts een van hen.

Tijdelijke huisvesting

Rahaf benadrukt dat Daffee in Amsterdam wordt geproduceerd. Ze hebben een kleine fabriek met machines en werken samen met verschillende leveranciers om biologische dadelpitten te importeren, roosteren en verpakken. Het bedrijf maakt momenteel gebruik van tijdelijke huisvesting die wordt verstrekt door Temporary Palaces, een organisatie die wordt gerund door twee jonge mannen die investeren in tijdelijke ruimtes. Het verbouwen of slopen van gebouwen in Nederland kan vaak jaren duren. Rahaf legt uit: “Een plek als deze in Amsterdam kan duizenden euro’s per maand aan huur kosten, maar we hebben het weten te krijgen voor slechts 700 euro. Maar we moeten de ruimte op korte termijn verlaten wanneer uiteindelijk sloopwerkzaamheden gepland staan.”

Ongeveer dertig procent van de klanten van Daffee is Arabisch, terwijl de meerderheid Nederlands is. Sommige mensen willen hun cafeïne-inname verminderen of geven de voorkeur aan een drankje dat ’s avonds geen slapeloosheid veroorzaakt. Anderen die normaal gesproken geen koffie drinken, zien Daffee als een geschikt alternatief, en sommigen kiezen het om gezondheidsredenen, waaronder artsen en voedingsdeskundigen.

Daffee is ook gunstig voor het milieu. Een onderzoek uitgevoerd door Christian Bonn van het International Center for Tropical Agriculture voorspelt dat de helft van het geschikte land voor koffieproductie tegen 2050 zal verdwijnen als gevolg van klimaatverandering, stijgende temperaturen en verwoestijning. Rahaf zegt: “Gezien deze uitdagingen hebben we alternatieve ideeën nodig. Daarom streeft Daffee naar een veilig, milieuvriendelijk en duurzaam alternatief.”

Moederschap

Kort nadat ze aan hun onderneming waren begonnen, brak de COVID-19-pandemie uit, wat gevolgen had voor het land en het werk aan het Daffee-project stillegde. Bovendien werd Rahaf moeder. Ze legt uit: “Moederschap vereist enorme inspanningen om het geluk en welzijn van kinderen te waarborgen. Soms vereist het nemen van een andere weg.” Toen hun zoon Omar werd geboren, plaatsten ze een verontschuldiging op hun website waarin ze klanten op de hoogte brachten van vertragingen bij de orderverwerking. Rahaf hecht waarde aan eerlijkheid en gelooft dat het cruciaal is om klanten tijdig te informeren over eventuele vertragingen.

Gedurende een jaar werkten Rahaf en Tamim aan het introduceren van koffiecapsules voor Daffee. In plaats van aluminium capsules te gebruiken, die schadelijk zijn voor het milieu, kozen ze voor biologisch afbreekbare alternatieven, ondanks de hogere kosten. Ze voeren momenteel een campagne om de vraag naar deze capsules te vergroten om hun verhoogde kosten te compenseren. Ze hopen hun product in grote Nederlandse biologische winkels te zien, zoals Eco Plaza, Holland & Barrett en Albert Heijn.

Rahaf vindt het leuk om hun reis te delen met anderen, zowel het project als haar ervaring als moeder. Ze voelt dat ze iets betekenisvols presenteert en een positieve heeft impact op mensen. Rahaf herinnert Tamim er altijd aan dat zelfs als ze omstandigheden zouden tegenkomen die het sluiten van Daffee vereisen, het leven door zou gaan. Ze benadrukt: “Het belangrijkste is dat we in orde zijn.”

De oorsprong van Daffee kan worden herleid tot de maagproblemen van Rahaf. Soms ontstaan er mooie dingen uit tegenspoed. J.K. Rowling begon de Harry Potter-serie te schrijven toen ze worstelde met klinische depressie, wat haar bijna tot zelfmoord dreef. Ze voelde dat haar leven in een neerwaartse spiraal zat, maar in plaats daarvan creëerde ze een van de meest geliefde boekenreeksen aller tijden. Het verhaal van Daffee is een ander voorbeeld van veerkracht, doorzettingsvermogen en het vinden van kansen in moeilijke omstandigheden.

Rahaf Allymoni en Tamim Kbarh zijn erin geslaagd hun visie om te zetten in een bloeiend bedrijf, terwijl ze tegelijkertijd een positieve impact hebben op het milieu en de gemeenschap. Hun reis is een inspiratie voor andere ondernemers die geconfronteerd worden met uitdagingen en tegenslagen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.

Mijn gekozen waardering € -

 

 

Journalist Ghenwa Al-Kabra (1995) is een Palestijns-Syrische journalist. Ze woonde 8 jaar in Turkije, waar ze Journalistiek en Communicatie studeerde aan de Atatürk University. Ghenwa spreekt Arabisch, Turks en Engels.