De Syrische woonplaats van Diana Al Mouhamad werd gebombardeerd door het Russische leger. Ze hoopt vurig dat de internationale gemeenschap ditmaal wél effectief reageert op het geweld van een dictator.
Op Instagram zag ik een video van de NOS, waarin mensen wordt gevraagd of ze zich zorgen maken over Oekraïne. Een meisje antwoordde: „Ik denk niet dat het een effect heeft op Nederland, voor ons in ieder geval niet. Het is toch ver weg en als het tussen die twee landen blijft, dan denk ik dat het in Nederland wel rustig blijft.”
De oorlog is geen grap. Een oorlog is iets verschrikkelijks en iedereen moet zich daarover zorgen maken en de mensen daar steunen. Mensen die een oorlog hebben meegemaakt zoals ik kunnen dat beter begrijpen.
Het beeld van het Russische leger en de bombardementen op het Oekraïense land en de vlucht naar schuilplaatsen. Als voormalige Syrische vluchtelinge neemt het me mee naar de scènes van de Russische militaire interventie in Syrië en de vernietiging van huizen boven de hoofden van de inwoners. De dood in Syrië is normaal geworden in het dagelijks leven, en de oorlog heeft alles verwoest.
Ons huis is verwoest
Ik was erbij toen de Russen luchtaanvallen uitvoerden op de stad Deir al-Zor, waar ik woonde. Ik heb familieleden verloren, ons huis is verwoest en al mijn herinneringen zijn met het huis weg. Ik moest met mijn gezin vluchten van een stad naar een andere stad, op zoek naar een veilig plek. Om te blijven leven hadden we geen andere keuze dan te vluchten uit Syrië. Ik kon niks meenemen uit mijn huis, ik heb niet eens een foto die me doet denken aan die dagen, mijn oma die nog in Syrië woont en mijn familie en vriendinnen die ik heb verloren door de oorlog.
Ik ben blij dat ik nu in Nederland ben omdat ik veilig ben en door kan gaan met mijn studie. Maar er is een innerlijke leegte die nooit zal worden opgevuld en die alleen wordt gevoeld door degenen die de oorlog hebben meegemaakt en hun land moesten verlaten. Een realiteit voor mij, maar iets waar alle landen van de wereld een oogje voor hebben dichtgeknepen. Ze zwegen, om het risico om betrokken te raken te beperken.
Is de situatie in Oekraïne anders?
Is de situatie in Oekraïne vandaag anders dan de situatie in Syrië die ik heb meegemaakt en tot op de dag van vandaag voortduurt? Rusland gaat nog steeds door met het bombarderen van Syrië en bezet delen van het Syrische land. Jaren en dagen gaan voorbij en de situatie blijft hetzelfde. Alles verandert en het aantal slachtoffers en ontheemden in de wereld verdubbelt, maar internationale posities blijven constant en veranderen niet.
Amerika en de Europese Unie hebben de Syriërs jaren geleden in de steek gelaten en zich van hun lot afgewend. Hoewel Assad, met de steun van Rusland, alle rode lijnen overschreed. In Syrië werden allerlei soorten Russische luchtwapens en chemische wapens gebruikt, zonder dat de wereld een vinger uitstak.
Wordt ook Oekraïne aan zijn lot overgelaten?
Wat mij bezighoudt, is of ook Oekraïne aan zijn lot wordt overgelaten. Op dit moment komt er een golf van internationale solidariteit op gang, en gaan regeringen over tot sancties. Zal het genoeg zijn om het geweld in Oekraïne te stoppen, of gaan de Oekraïners hetzelfde lot tegemoet als wij Syriërs? Je kunt alleen maar hopen dat de internationale gemeenschap ditmaal effectief reageert op het geweld van een dictator. Maar daarvoor moet je wel minder naïef zijn dan het meisje in de video.
Dit opiniestuk verscheen eerder bij de Leeuwarder Courant.
Foto: Ontmoeting Assad en Poetin in het Kremlin, 20 oktober 2015 (CC4.0, bron: Kremlin.ru)
Waardeer dit artikel!
Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.