Foto-expositie Inside Outside: ‘Thema’s waar we niet over mogen zwijgen’

Fototentoonstelling Inside Outside ziet het licht op woensdag 17 april. Middenin Den Haag, stad van vrede en recht, presenteert RFG Magazine het werk van tien fotografen uit vijf verschillende landen. De expositie in het Atrium van het stadhuis toont de fascinerende uitkomsten van het project New Voices II.

De deelnemers aan dit programma zijn oorspronkelijk afkomstig uit Iran, Jemen, Libanon, Moldavië en Syrië. Daar werkten ze als professioneel beeldmaker. Sommigen hebben zich in Nederland verdiept in de fotografie. RFG Magazine ondersteunt gevluchte mediaprofessionals en wil met deze tentoonstelling nieuwe deuren openen voor de deelnemende fotografen.

Publieke huiskamer

Maaike de Graaff (bestuursvoorzitter RFG Magazine) en wethouder Mariëlle Vavier trappen de bijeenkomst af met een warm welkom. ‘Welkom in onze huiskamer’, aldus wethouder Vavier. In het Atrium van ‘haar’ stadhuis staan de foto’s op pilaren in ellips-vorm opgesteld. Op deze openbare plek kan het publiek kennismaken met het werk van de tien fotografen.

De expositie vormt de finale van een project van vijf maanden. Daarin volgden de fotografen verschillende workshops, waarbij ze onder meer een bezoek brachten aan de studio van Fotograaf des Vaderlands Marwan Magroun. Magroun pakt ook het podium bij deze opening. ‘Een belangrijk evenement om bij aanwezig te zijn’, zegt hij. Hij pleit ervoor om meer verschillende mensen in beeld te brengen en om meerstemmigheid te bevorderen.

Meerstemmigheid

Die meerstemmigheid uit zich op de expositie onder andere in themakeuzes. Magroun: ‘Thema’s waar we niet over mogen zwijgen. Actueel, urgent, en belangrijk om vanuit verschillende perspectieven te belichten.’ Het leven op een drijvend AZC, huiselijk geweld en psychologische problematiek bij jongeren zijn voorbeelden van onderwerpen die in de foto’s op Inside Outside tot uiting komen. De beelden zijn afwisselend intiem, indringend en confronterend, maar weerspiegelen altijd een persoonlijke kijk, vanuit het verrassende perspectief van nieuwkomers.

Fototentoonstelling New Voices II – Inside Outside
Locatie: Atrium Den Haag (stadhuis), Spui 70
17 april t/m 10 mei 2024
Openingstijden: 7.00 – 16.00 uur

Foto: Hafsa Denizoğlu