Fietsend door Zwolle

Vandaag is het koud in Zwolle. De grote kerstboom staat nog in het centrum. Veel mensen wandelen op straat. Relaxed en zonder kerststress bekijken ze de etalages. De winkels zijn nog niet open. Jij fietst rustig door het centrum en zoekt een winkel. De oplader van je mobieltje is sinds gisteravond kapot. Zonder mobieltje was je even afgesloten van de buitenwereld.  Je voelt je lusteloos. Maar waarom voel je je zo nu je door Zwolle fietst? 

Fietsend door de stad herinner je je de wandeling met je vriend die de vorige week bij jou op bezoek kwam. Jullie wandelden samen door de stad en spraken over jullie gevoelens. Hij vertelde je dat hij zich thuis voelde in Zwolle, in het oude centrum en bij de mensen. Als je daaraan terugdenkt ebt de negatieve energie uit je lichaam weg. Je wilt altijd doorfietsen.

Je denkt ook aan je Spaanse vriend. Misschien ontmoet je hem toevallig vandaag? Het centrum van de stad is klein. Hij en jij spreken sinds twee weken niet meer met elkaar na een groot missverstand. Dat kwam door je zwakke Nederlands. Maar je mist hem wel. Als je hem nu in het centrum zou tegen komen, zou je even je armen om hem heen slaan. Zonder woorden begrijp je elkaar soms zoveel beter.

Hazem Darwiesh (34) is geboren en getogen in Aleppo, waar hij Arabische taal en cultuur studeerde. Daarnaast was hij journalist en schrijver bij een Arabische krant en docent Arabisch op een middelbare school. Vier jaar geleden vluchtte hij uit Syrië. Tegenwoordig woont hij in Zwolle en leert Nederlands. Zijn ambitie is om in Nederland een loopbaan op te bouwen in de media.