Eyas Matouk: ‘Ik combineer mijn diepe interesse in psychologie met mijn passie voor fotografie’

Eyas Matouk is een opmerkelijke fotograaf die de kracht van het beeld inzet om verhalen te vertellen, zowel van individuen als van gemeenschappen. Als kunstenaar combineert hij zijn diepe interesse in psychologie met zijn passie voor fotografie, wat resulteert in een viering van menselijke ervaringen en erfgoed.

Eyas Matouk (Syrië, 1993) omschrijft zichzelf als ‘bezige bij’. Hij begon als hobbyist te fotograferen toen hij op achttienjarige leeftijd in Libanon woonde. Zijn passie voor fotografie veranderde al snel in een levenslange toewijding. Gedreven door de behoefte om actief te blijven, spaarde hij in het asielzoekerscentrum in Nederland voor zijn eerste camera. Tijdens zijn zoektocht naar het perfecte licht en het meest oprechte moment, raakte Matouk geoefend in geduld en doorzettingsvermogen, eigenschappen die essentieel zijn in zijn vak.

Eyas benadert fotografie niet als middel om de tijd te bevriezen, maar ‘als een manier om de wereld in een stil en kalm moment te betrappen’. Zijn unieke perspectief en psychologisch inzicht stellen hem in staat personen op authentieke wijze weer te geven.

In zijn project voor New Voices II, getiteld De Oude Generatie van de Nieuwkomers, richt hij zich op de eerste en tweede generatie immigranten in Nederland. Hij verdiept zich in culturele continuïteit en de waarden die van generatie op generatie worden doorgegeven. ‘Ik heb steeds één vraag in mijn hoofd: Wat heb je meegenomen uit je thuisland en wat geef je door aan je kinderen en aan de gemeenschap?’ Door zijn aansluiting bij New Voices hoopt hij bovendien verbinding te maken met gelijkgestemde individuen in de wereld van fotografie.

Eyas rondde zijn academische opleiding fotografie af in Amsterdam, richtte EyasPhotography op en stelde zijn werk tentoon in verschillende kunstmusea. Met zijn internationale blik is hij geliefd bij zowel commerciële als redactionele opdrachtgevers, zoals TEDx, de Happiness at Work Conference, ABN AMRO en ING.
Eyas heeft grote plannen voor de toekomst, waaronder het openen van zijn eigen fotostudio. Ook heeft hij de ambitie om anderen te helpen, met name jongeren in asielzoekerscentra, door hen te voorzien van apparatuur, tips en begeleiding om hun talent op het gebied van fotografie verder te ontwikkelen. Door zijn eigen ervaringen in het AZC is Eyas extra gedreven om anderen te inspireren.

 

 

Foto: Eyas Matouk
Portretfoto bovenaan: Gaid Abdo/Still walking productions

Somer Al Abdallah (1984, Syrië). "Als freelance-journalist met een Syrische achtergrond kijk ik met een frisse blik naar de actualiteiten. Daar schrijf ik graag over, in opiniestukken, analyses of persoonlijke artikelen. Bijvoorbeeld voor de De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en NTR. Met mijn kennis van het Arabisch heb ik toegang tot meer nieuwsbronnen. Dat is mijn meerwaarde voor mediabedrijven, NGO’s, denktanks en communicatie-afdelingen."