Essay: “Het is genoeg voor mij dat mijn zoon de pijn van de oorlog niet kent”

Ik herinner me lang geleden, dat ik geen vluchteling was. Ik was, en vele mensen met mij, woonachtig in eenvoudige huizen, die kleine kamers bevatten en in die kamers hadden wij heel mooie dagen. Wij hadden kleine balkons. Het was allemaal niet zo georganiseerd. En vanaf die balkons keek je naar kleine smalle straatjes. Vanaf het balkon zagen we de zon en de vrede en ademden wij de ochtend in en de liedjes die op straat werden gezongen. En hier begint onze dag.

Bruisende levendigheid

Wij begonnen ‘s ochtends met ons eenvoudige leven. Dit huis was ons kleine land. En in dit leven hadden wij niks, behalve dit huis, dat onze tranen opving en ons omarmde met vreugde. Onze ouders hebben hun hele leven besteed aan het bouwen en ons opvoeden in dit huis. En wij hadden onze identiteit in dit huis. Wij woonden samen om de ochtend te ontvangen en met plezier onze avonden te besteden. Wij hielden van elkaar, dansten en zongen met elkaar.

Ik herinner me dat ik kom uit een licht land vol bruisende levendigheid. Een land dat nooit slaapt. En ook uit een land, dat uitgeput is vanwege de corruptie en onrechtvaardigheid. Ik woonde in een land dat alles in zich droeg. Een land vol tegenstrijdigheden. Ik ademde zijn vervuilende lucht in. En ik liep in zijn vermoeide straten en ik zag de armoede en de uitputting op de gezichten van veel mensen. En ondanks alles, was ik er met overtuiging en tevredenheid. En ik dacht dat het mogelijk was om voor de vrijheid te zingen.

Rabia Abdullah is geboren in 1984 in Syrië. Daar studeerde ze journalistiek aan de Universiteit van Damascus en behaalde haar diploma. Vanwege de oorlog kon ze niet werken en drie jaar geleden kwam ze als vluchteling naar Nederland. Nu woont Rabiaa in Zaandam waar ze hoopt een plek voor zichzelf te vinden zowel op professionele als persoonlijke vlak. Zij houdt van de vrede en veiligheid en is een enthousiaste, doelgerichte en vrolijke mens.