Een huisje in Holland!

Schilderij stadsgezicht Zwolle. WikiCommons

Zoals elke zaterdag ga je op je fiets naar de weekmarkt in het centrum van Zwolle, en kijk je rond tussen de groentegewassen, de kleurrijke bloemen, het warme brood en de vis in al z’n vormen. De vis, die de Nederlanders op de markt graag eten, tussen de drukte en de geluiden van de kraampjes.

Je koopt alles wat je nodig hebt, plus een bos oranje tulpen van een lieve bloemenverkoper. De verkoper, die weet dat je elke zaterdagmiddag bij haar komt, pakt de bloemen voor je in en ze vraagt naar de vriend met wie je laatst over de markt liep, en wenst je een fijn weekend.

Voordat je naar huis gaat, verleidt het mooie weer je om ergens te gaan zitten en koffie te drinken op het plein tussen de mensen, mensen begroeten je en jij hen, de een warmer dan de ander, en je denkt aan de bos tulpen, en aan je vriendin die vanavond bij je op bezoek komt.

Hazem Darwiesh (34) is geboren en getogen in Aleppo, waar hij Arabische taal en cultuur studeerde. Daarnaast was hij journalist en schrijver bij een Arabische krant en docent Arabisch op een middelbare school. Vier jaar geleden vluchtte hij uit Syrië. Tegenwoordig woont hij in Zwolle en leert Nederlands. Zijn ambitie is om in Nederland een loopbaan op te bouwen in de media.