De wraak op Frankenstein

Frankenstein (1931) Directed by James Whale Shown: Boris Karloff

Het is toch eerlijk dat de onderklasse, de armen van Nederland, deze verkiezingen hebben gewonnen? Eindelijk komt ‘het eigen volk eerst’. De Nederlander op 1! –  aldus de Wilders-stemmer. Zelf vind ik het vooral eerlijk dat het neoliberalisme is afgestraft. Hard.

Het was het neoliberalisme dat het nationaal georiënteerde populisme toestond te groeien. Zo van: een beetje nationalisme kan geen kwaad. Een beetje nationale trots kweken is gezond! Dat heb ik ooit in mijn voormalige land gehoord: nationalisme was goed, fascisme slecht. Inmiddels bestaat Joegoslavië niet meer.

Het monster dat de neoliberalen hebben gecreëerd, heeft nu zijn eigen schepper op de tribune gezet. Ook de sociaaldemocraten zijn gestraft. En ook dat vind ik eerlijk. Als alliantie hebben PvdA/GL nauwelijks meer stemmen gekregen dan ze apart zouden krijgen. Timmermans was de gedroomde kandidaat, die de groenen en sociaaldemocraten samen bijna unaniem kozen en toch… Met een simpel zinnetje wist Wilders hem tijdens een debat over armoede de mond te snoeren, ten overstaan van een applaudisserend publiek: ‘U staat hier nu met uw wachtgeld van 15.000 euro per maand, dat is wat u krijgt van de Europese Commissie! En die mevrouw kan geen 385 euro betalen!’ En klaar is Kees, weg Timmermans! Zo gaat het als je de band met ‘je eigen volk’ verliest.

Een beetje fascisme 

Dat hét volk heeft gesproken door op PVV te stemmen, is niet helemaal waar. Het betreft een vierde of een vijfde van de stemgerechtigde Nederlanders. Maar dat deel van het volk heeft wel zijn stem laten gelden. En onder dat PVV-electoraat zijn ook voormalig VVD-kiezers, PvdA’ers, SP’ers, en ongetwijfeld een enkele D66’er.

Het is nu de vraag hoe de rest van het Nederlandse volk zich gaat gedragen, in deze tijd, waarin ‘een beetje nationalisme’ in ‘een beetje fascisme’ dreigt over te slaan. Want ‘minder Marokkanen’ is alleen maar een eufemisme voor ‘geen Marokkanen’. En geen Marokkanen wordt algauw geen Afghanen, geen Syriërs, en, vervolgens… niemand met een niet typisch Nederlandse naam?

Paradijs Nederland

Om een ‘zuivere Nederlandse natie’ te krijgen, moeten we ons, aldus Wilders, eerst even lekker isoleren. Uit de EU stappen, waar de ‘gehate elite’ aan de macht is. Zo krijgen we een Nederland waar alleen nog witte gastarbeiders worden toegelaten, met een tijdelijke verblijfsvergunning. Als ze uitgewerkt zijn, ziek of oud worden, mogen ze terug naar hun eigen land. Nederland wordt een ‘paradijs’ waar met onze oude vertrouwde munt, de gulden, wordt betaald. De VOC-mentaliteit zal wederkeren. Eerlijk? Ach, het volk… dat kan me wat!

Waardeer dit artikel!

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.

Mijn gekozen waardering € -

 

Goran Trkulja is geboren in 1959 in een klein dorpje in Vojvodina, een provincie van Servië in voormalig Joegoslavië. Hij werkte als freelance journalist voor o.a. weekblad Vreme (Belgrado) en Radio Sarajevo en was verslaggever, commentator en adjunct-hoofdredacteur van dagblad Glas (Banja Luka).
In 1992 kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland. Hier werkte hij als freelance journalist en radiomaker voor o.a. De Volkskrant, Trouw, Brabants Dagblad, Drentse Courant, Humanistische Omroep Stichting, VPRO en de EO.
Tussen 2016-2018 begeleidde hij minderjarige alleenstaande vluchtelingen (AMV) uit Eritrea. Sinds 2022 is hij begeleider/coach/mentor en co-trainer van AMV-woonbegeleiders bij Nidos in Utrecht.
Af en toe schrijft hij opiniestukken en boekrecensies voor het mediaplatform Buka (www.6yka.com) in Bosnië en Herzegovina.