Burundese journalisten zijn hun leven niet zeker

Op 2 november 2017 was het de ‘Internationale dag voor uitbanning van onbestrafte misdaden tegen journalisten’. Dit ter nagedachtenis aan Ghislaine Dupont en Claude Verlon, twee Franse radiojournalisten die in 2013 werden gedood in de Malinese stad Kidal.

Vertaling: Tanja Veenstra

Op het Afrikaanse continent verdwijnen met enige regelmaat journalisten tijdens de uitvoering van hun werk en vaak hoort niemand meer iets van hen. In sommige landen manifesteert de censuur zich op deze manier.

Rechtspraak

Met de Internationale dag nodigt de Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschappen en cultuur, de wereld uit om de veiligheid van journalisten gezamenlijk te verdedigen, en te garanderen dat er recht wordt gedaan. “De rechtspraak is een basisprincipe van de vrije samenleving. Zij ontmoedigt degenen die de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengen en ondersteunt hen die stelling nemen om die vrijheid te verdedigen. Dat is de reden waarom het geweld dat journalisten aangedaan wordt elke samenleving zo duur komt te staan,” schrijft Unesco-directeur-generaal Irina Bokova in een bericht dat zij ter gelegenheid van de internationale dag publiceerde.

Jean Marie Bukuru (1979) komt van origine uit Burundi, waar hij studeerde aan de faculteit van Afrikaanse talen en literatuur. Hij werkte als journalist voor kranten, nationale radio en tv en voor persbureaus, voor hij naar Nederland vluchtte. Nu werkt hij als onafhankelijk journalist, onder andere voor RFG Magazine.