Besan praat je bij over corona

Met haar nieuwe YouTube kanaal informeert Besan Zarzar  nieuwkomers over de coronacrisis.

In een WhatsApp-groep voor Syriërs die in Haarlem woonden, werd onjuiste informatie gedeeld over de corona-pandemie. Journalist Besan Zarzar, die zelf in 2014 vanuit Syrië naar Nederland vluchtte, probeerde de verkeerde informatie te corrigeren en de man die de informatie deelde te wijzen op betrouwbare bronnen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie. Helaas wilde hij niet naar haar luisteren, vertelt ze.  Daarop besloot Besan om zelf Arabischtalige video’s te gaan maken over het coronavirus. De informatie die ze in de video’s deelt is afkomstig van betrouwbare nieuwsbronnen en de WHO.

Besan is nog maar net begonnen met dit project en hoopt dat het met de tijd groter zal worden. De doelgroep zijn nieuwkomers die Arabisch spreken, maar Besan wil de volgende video’s Engels ondertitelen om zo meer mensen te bereiken.

Dankzij de coronacrisis heeft ze tijd om aan het project te werken. Besan heeft ruime ervaring in de journalistiek — ze werkte voor verschillende websites en kranten — maar het editen van video’s is voor haar nieuw. Hoewel ze nog beter wil leren monteren, is blij met de inhoud en trots op deze eerste stap.

Hier zien jullie haar eerste drie video’s. Bekijk de overige video’s op Besans YouTube kanaal.

https://www.youtube.com/watch?v=_0cN04O7H1k&list=PLhz2acixIZU-brg5_E5q_bfW2wLNyOwr