Beelden van mensen die officieel niet bestaan

Voor het Rijksmuseum in Amsterdam fotografeerde Anouk Steketee staatlozen in Nederland. Mensen die op papier niet bestaan, krijgen nu een gezicht.

Ik herinner me in mijn jeugd in Koeweit, vóór de bezetting van Irak in 1990, hoe de Bedoun een groep was die buiten alle klassen viel: ze hadden geen nationaliteit, geen identiteit en geen papieren. Ik begreep toen al niet hoe dat kon en ik heb het ‘waarom’ nog steeds niet gevonden. Het blijft mijn droom om te leven in een wereld die iederéén omarmt. Een wereld die iedere ander erkent.

Na de Iraakse bezetting in 1990 emigreerden veel Bedoun naar andere delen van de wereld, op zoek naar de erkenning die ze in hun eigen land verloren. Nu ben ik op weg naar Amsterdam. In het Rijksmuseum is de tentoonstelling ‘Document Nederland’ te zien, een terugkerende expositie waarvoor elk jaar een Nederlandse fotograaf wordt gevraagd om zijn of haar visie op een actueel maatschappelijk onderwerp uit te beelden. Het afgelopen jaar is gekozen voor fotografe Anouk Steketee (Hoorn, 1974). Zij koos voor het thema ‘statenloos’.

Entisar Al-Ghareeb heeft het grootste deel van haar leven gewerkt als journalist en schrijfster. Haar werk verscheen in weekbladen en de regionale pers. Haar werk richt zich voornamelijk op internationale onderwerpen, films, kunst en cultuur, lokale evenementen en human interest verhalen. Voor haar prozawerk ontving ze verschillende prijzen, zoals de El Hizjra literatuurprijs.