Ayaz Saadatpour Vahid: ‘Ik zoek naar de balans tussen de vergankelijkheid van het moment en de eeuwigheid van een beeld’

De delicate balans tussen de vergankelijkheid van het moment en de eeuwigheid van een beeld, daarnaar zoekt Ayaz Saadatpour Vahid, deelnemer aan New Voices II, in zijn artistieke werk. Hij blijft zichzelf verder ontwikkelen met beelden die even tijdloos als doordringend zijn.

Voor Ayaz Saadatpour Vahid (Iran, 2004) speelde kunst altijd een centrale rol in zijn leven. Hij bespeelde verschillende instrumenten, waaronder de flamencogitaar, basgitaar en piano. Ook ontpopte hij zich tot muziekproducent, filmmaker en fotograaf.

Met dat laatste medium kreeg hij te maken door de passie van zijn vader. Hij groeide op met fotografie en werd zo geïnspireerd om zijn eigen weg te vinden in de wereld van visuele verhalen. ‘Van jongs af aan was ik vertrouwd met camera’s en speelde ik er graag mee,’ vertelt Ayaz. Rond zijn vijftiende begon hij te experimenteren met serieuzere foto- en videoprojecten, en begon zijn creatieve reis richting te krijgen.

In zijn nieuwe thuisland Nederland wijdt Ayaz zich aan het vastleggen van de complexiteit van menselijke emoties, vooral gericht op het thema immigratie. Zijn bijdrage aan de New Voices-expositie toont de indringende verhalen omtrent immigratie, geïnspireerd door het persoonlijke verhaal van een vriend uit Pakistan. Ayaz’ werk voor de expositie is een eerbetoon aan de ervaring van deze vriend, en tegelijkertijd een poging om de stilte van de eenzaamheid en de pijn van vervreemding vast te leggen. ‘Ik heb geprobeerd om deze emoties zo authentiek mogelijk in beeld te brengen, in de hoop anderen bewust te maken van het migratieproces en empathie te bevorderen.’

Het medium waar hij uiteindelijk voor koos, representeert voor Ayaz de kracht van een herinnering, de schoonheid van gedeelde ervaringen, erkenning van de waarde van elk vergankelijk moment. Fotografie is voor hem een manier om de essentie van het leven vast te leggen en te delen. Hoewel sommige momenten onherhaalbaar zijn, kunnen ze dankzij fotografie voor altijd blijven bestaan.

Met zijn rijke achtergrond en grote interesse in zowel muziek als visuele kunsten, is Ayaz een unieke stem in de wereld van de fotografie. Zijn deelname aan de expositie New Voices onderstreept zijn talent om verhalen te vertellen die resoneren en de kijker beroeren. Of hij nu de eenzaamheid van een immigrant vastlegt of de stille vreugde van een eenvoudig, alledaags moment, Ayaz streeft ernaar om met zijn foto’s echtheid en diepgang over te brengen.

Portretfoto bovenaan: Gaid Abdo/Still walking productions
Foto: Ayaz Saadatpour Vahid

Waardeer dit artikel!

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.

Mijn gekozen waardering € -

Somer Al Abdallah (1984, Syrië). "Als freelance-journalist met een Syrische achtergrond kijk ik met een frisse blik naar de actualiteiten. Daar schrijf ik graag over, in opiniestukken, analyses of persoonlijke artikelen. Bijvoorbeeld voor de De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en NTR. Met mijn kennis van het Arabisch heb ik toegang tot meer nieuwsbronnen. Dat is mijn meerwaarde voor mediabedrijven, NGO’s, denktanks en communicatie-afdelingen."