Anwar Manla Sadoon, Berendien Tetelepta en de Gelderlander

Op donderdag 31 mei ging On File op bezoek bij de Gelderlander in Arnhem waar we kennismaakten met columnist Anwar Manla Sadoon en collega Berendien Tetelepta. 

Met zijn wekelijkse column ‘Anwar burgert in’ tekent de 27-jarige advocaat Anwar al sinds 2016 zijn ervaringen op als Syrische vluchteling in Nederland. Openhartig beschrijft hij in zijn column de confrontatie tussen zijn thuisland Syrië en zijn nieuwe thuisland Nederland. De columns van Anwar komen tot stand ‘met hulp van de redactie’. On File wilde weten graag weten hoe dan en stapte in de trein naar Arnhem.

Berendien en Anwar ontmoetten elkaar bij een taalcursus waar Berendien een serie over maakte. Ze vroeg hem of hij eens per week koffie met haar wilde drinken om zijn ervaringen met haar te delen. Al gauw merkte ze op dat Anwar een verhalenverteller was, dat hij ‘theater in zijn hoofd’ had. Zijn verhalen waren spot-on, hij vertelde met veel humor en gebaren. Ze maakten een eerste column samen, en dat werd meteen ‘Anwar burgert in’. De hoofdredacteur was enthousiast en de column werd gelijk doorgeplaatst in de héle krant.