Als twee mannen elkaar zoenden durfde ik niet te kijken

Goed artikel? Doneer via Blendle!

Homoseksualiteit is een ziekte, leerde Sara Mohammadi in Iran. Het kostte haar twee jaar om van dat vooroordeel af te komen. Een terugblik in vier scènes.

Nieuwkomers wordt vaak verweten dat ze de normen en waarden van de Nederlandse samenleving niet respecteren. We verwachten van ze dat ze zich snel aanpassen en dat ze de dingen die wij hier ‘normaal’ vinden binnen no time ook normaal gaan vinden. Uit ervaring weet ik dat opdringen, verwijten en confronteren niet werkt. Wat wel werkt: nieuwkomers de tijd gunnen om ze het leven hier te laten beleven.

Toen ik 17 jaar geleden vanuit Iran naar Nederland kwam, vond ik homoseksuelen vieze mensen. In Iran had ik alleen zo nu en dan gehoord dat mannen die het met elkaar doen geestelijk ziek zijn. Dat homoseksualiteit onnatuurlijk is en dat deze mannen behandeld moeten worden. Verder dacht ik er nooit over na. Tot ik naar Nederland kwam.

Sara Mohammadi (1981, Iran), een projectleider bij beroep, heeft haar passie voor schrijven weer teruggevonden. Ze schrijft graag over sociale vraagstukken in haar directe omgeving. Als immigrant kijkt zij graag kritisch naar de samenleving en ook naar zichzelf. Identiteit, immigratie, burgerinitiatieven, culturele transformatie en integratie zijn haar favoriete onderwerpen.