Almere bouwt intercultureel werelddorp ‘Diamondiaal’

De gemeente Almere en stichting Inspiratie Inc. slaan de handen ineen voor de bouw van een intercultureel dorp in Almere Oosterwold, waar mensen kunnen wonen, werken, samenkomen en kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten.

Het belangrijkste doel van Stichting Inspiratie Inc. is om asielzoekers kennis te laten maken met de Nederlandse samenleving. Én om de diversiteit van Nederland meer zichtbaar te maken. Contact maken met anderen, meedoen in de samenleving, maar ook sociaal ondernemerschap zijn belangrijke waarden voor de stichting.

Daarin worden ook buurtbewoners en andere inwoners van Almere betrokken. Inspiratie Inc. werkt nu vanuit BuurT-Thuis Akwaaba, een ontmoetingsplek naast het asielzoekerscentrum in Almere. Sinds haar oprichting in 2013 heeft de stichting een grote interculturele community in Almere opgebouwd.

Bijzondere broedplaats

Almere is volgens de stichting daarom de perfecte plek om een nieuw project van de grond te krijgen: de bouw van het interculturele werelddorp Diamondiaal. ‘Wij geloven dat geluk, welvaart en een betere veiligheid waarheid worden als mensen samen komen en hun dromen en ambities met elkaar delen’, zegt Amal Abbas-Saal, initiatiefnemer en voorzitter van Inspiratie Inc.

In de drie grote gebouwen die gebouwd gaan worden, is niet alleen plek voor de stichting zelf: het wordt tegelijkertijd een bijzondere broedplaats voor sociaal ondernemerschap. Er komt een eigen restaurant, een cateringsservice; er gaan cursussen en workshops georganiseerd worden; zalen kunnen worden verhuurd en bewoners gaan producten verkopen die ze zelf hebben gemaakt.

Maar dat niet alleen: Diamondiaal wordt ook een groene plek. Er komt een zwemvijver, een grote tuin, er worden faciliteiten voor kinderen gemaakt en er is zelfs gedacht aan voldoende ruimte voor dieren.

Energieneutrale huizen

En er mogen ook mensen echt gaan wonen in het dorp: vluchtelingen, mensen met een handicap, maar ook ‘gewone’ Nederlanders. Alle deelnemers denken zelf mee en bouwen mee. ‘En belangrijke beslissingen worden door de deelnemers gezamenlijk genomen’, zegt Abbas-Saal.

De stichting werkt voor dit project samen met de gemeente Almere. Maar óók met studenten en docenten de Universiteit van Wageningen. Zij willen hun innovatieve en prijswinnende technologie gaan inzetten bij de bouw van de huizen. Energieneutrale huizen, welteverstaan.

Met de bouw is afgelopen augustus gestart. De hoop is om het dorp vóór 2019 officieel te kunnen openen.

Beeld: Inspiratie-inc.nl

Entisar Al-Ghareeb is afkomstig uit Irak. Ze werkte het grootste deel van haar leven als journalist en schrijfster. Artikelen van haar hand verschenen in verschillende media in het Midden-Oosten en Nederland. Entisar schrijft over politiek in het Midden-Oosten, films, kunst en cultuur. Voor haar proza ontving ze verschillende prijzen, waaronder de El Hizjra literatuurprijs.