2 april: KinoClub / My Maysoon

Op 2 april is er weer een KinoClub. Dit keer op een nieuwe locatie: de sfeervolle Roode Bioscoop in Amsterdam. We vertonen de documentaire My Maysoon van de Nederlands-Syrische regisseur Batoul Karbijha. Na afloop gaan documentairemakers Sergej Kreso en Lidija Zelovic in gesprek met de maker en wordt er soep met brood geserveerd. 

Over de film: 

Op 24 augustus 2014 verdween de 20-jarige Maysoon Karbijha op de Middellandse Zee. Ze was op weg van Syrië naar Europa toen haar boot kapseisde. Van de 712 opvarenden werden er 352 gered, 24 lichamen werden door de Italiaanse marine uit het water gehaald, en ongeveer 170 mensen worden sindsdien vermist. Maysoon is één van hen.
Filmmaker Batoul Karbijha besluit dat het maken van een film over haar vermiste zus de enige manier is om erachter te komen wat er is gebeurd en om dit enorme verlies te verwerken. Voor haarzelf, voor haar familie en voor alle families die ook geliefden hebben verloren op weg naar een veiliger toekomst.

Het verhaal van Batouls zoektocht naar haar vermiste zus vertelt een veel groter verhaal. Sinds 2014 zijn meer dan 25.000 migranten (volgens Missing Migrants Project) verdwenen op de Middellandse Zee terwijl ze op weg waren naar Europa. De meesten van hen zijn verdronken, maar voor velen is zelfs die uitkomst onzeker. Zij zijn verdwaald op zee. Al deze vermisten hebben families die ze achterlieten. Deze film probeert een beeld te schetsen van de immense pijn die achter deze cijfers schuilgaat.

Taal: de film is Arabisch gesproken en Nederlands ondertiteld.

Over de maker: 

Batoul Karbijha is een Syrische journalist en filmmaker die in Amsterdam woont. Batoul heeft een bachelor Journalistiek en Massacommunicatie van de Damascus Universiteit en een master Media en Theologie van de Universiteit van Amsterdam. Ook studeerde ze filmmaken in Leipzig, Duitsland. Ze verhuisde in 2014 naar Nederland en werkt sindsdien als creatief producent voor korte documentaires, met name in conflict- en oorlogsgebieden. In haar werk richt ze zich op mensenrechten, immigranten en vluchtelingen. Haar korte film The 11 Years Old Rebel is genomineerd voor Short Form Doc Award bij de One World Media Awards.

Programma:

18.30 Film en Q&A

20.15 Soep met stokbrood (vanwege de Ramadan serveren we eten pas na de film)

21.00 Einde

Kosten: De film en het eten worden je gratis aangeboden. Consumpties voor eigen rekening.

Adres: Haarlemmerplein 7 in Amsterdam

Klik hier om je aan te melden!